STRAŠNI SIMPTOMI

Liječnik napravio popis 12 namirnica koje uzrokuju migrenu, evo što treba izbjegavati

Ilustracija

 Profimedia
Fred Cohen stručnjak je za glavobolju koji je prikupljao informacije o prehrambenim navikama svojih pacijenata te ih potom i testirao

Iako ne postoji dijeta koja bi mogla pod kontrolom držati migrenu, ipak postoje neke namirnice koje utječu na pogoršavanje simptoma pa bi ih oni koji pate od migrene trebali izbjegavati, piše američki portal NBC.

Prema riječima liječnika i specijalista za glavobolju Freda Cohena, određene vrste namirnica doista su poznate po tome da pospješuju simptome migrene, a Cohen ih je kroz dugi niz godina popisao na temelju razgovora sa svojim pacijentima.

Cohen je potom, s kolegom i neurologom Edmondom Ahdootom, testirao kakav efekt takve namirnice imaju na simptome migrene te izradio popis hrane koju bi pacijenti trebali izbjegavati.

Na prvom su mjestu citrusi kao što su naranče, limuni, limete i grejp, a drugo su mjesto zauzeli umjetni zaslađivači kao što su aspartam i sukraloza, uglavnom prisutni u dijetnim sokovima.

Dnevnik glavobolje

Za simptome migrene problematična je i hrana bogata tiraminom koji, kad ga je u tijelu previše, dovodi do hipertenzivne krize i jakog napadaja migrene. Među tom hranom obično su odstajalo meso, fermentirana hrana, dimljena riba i neke vrste grahorica, a migrenu može pospješiti i luk.

Cohen zato svojim pacijentima koji boluju od migrena savjetuje da obavezno paze na prehranu, vode dnevnik glavobolje te pokušaju identificirati okidače.

"To je jedini način kako možemo otkriti pravog uzročnika", kaže Cohen te dodaje kako ne postoji univerzalno specifična hrana koja uzrokuje glavobolju.

"Nekad okidač uopće ne leži u hrani, recimo, meni osobno okidač je letenje avionom", otkriva ovaj liječnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 12:36