TAJNA DUGOVJEČNOSTI

Liječnik otkrio koja pojedinačna stvar garantirano produljuje život: ‘Nisam mogao vjerovati da je tako jednostavno!‘

Dr. Peter Attia

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia
Trening snage može produžiti život, a kardio trening nas čini snažnijim. No to nije dovoljno...

Liječnik koji se specijalizirao za ‘znanost o dugovječnosti‘ podijelio je tajnu dugog života. Dobra vijest je da je stvar jednostavnija nego možda mislite.

Dr. Peter Attia, američko-kanadski liječnik, kaže da vježbanje samo tri sata tjedno nije samo nužno za bolje zdravlje, već može smanjiti rizik od prerane smrti za čak 50 posto.

‘Tjelovježba je vjerojatno najkorisnija, a najmanje korištena pojedinačna stvar i promjena koju možete napraviti kako bi si produljili život i dodali mu kvalitetu‘, kaže dr. Attia.

Rekao je i kako je najbolja kombinacija vježbi snage i kardio treninga što bi trebalo postati dio uobičajene rutine, a dodao je i kako valja paziti na dovoljan unos proteina.

‘Ako želite biti sigurni da ste sve pokrili, svakako dižite utege - jer snaga je jedna od najvažnijih stvari za dug život - no ne zaboravite ni na kardiorespiratorni fitness‘, kaže dr. Attia.

Jednostavnije rečeno, ako krećete od nule, vježbanje samo pola sata dnevno, šest dana u tjednu, može prepoloviti vaš rizik od prerane smrti.

Ipak, ‘prava‘ količina tjedne tjelovježbe ovisi o razini kondicije svake pojedine osobe.

Prema uputama Klinike Mayo, trening snage ne samo da može produžiti život, već može osnažiti naše kosti, skinuti prekomjerne kilograme, poboljšati kvalitetu života, ublažiti neka kronična stanja i izoštriti um.

S druge strane, kardio trening potiče srce i pluća da rade više te kroz vaše tijelo šalju više kisika, što vas, pak, čini snažnijim.

Dr. Attia je također opisao pozitivan učinak koji tjelovježba ima na zdravlje mozga.

‘Znamo da je tjelovježba najbolja stvar za zdravlje mozga. I nevjerojatno je koliko se čini moćnijim u odnosu na zdravu prehranu, pa čak i spavanje. I te su stvari, naravno, jako važne, ali tjelovježba je doista posebno važna‘, rekao je.

‘Ovo smo pitanje dugo i temeljito proučavali prije osam godina, i ja dugo nisam mogao vjerovati da je to odgovor jer se činio previše jednostavnim. Mislio sam da mora postojati nešto moćnije. No iako su prehrana i spavanje silno važni, tjelovježba je ipak prva.‘

Dr. Attia, nadalje, objašnjava da je tomu tako jer tjelovježba utječe više različitih sustava - uključujući i odlaganje glukoze, osjetljivost na inzulin, upale, te proizvodi faktore rasta za neurone.

Ne samo da biste trebali vježbati svaki dan, već je nužno i pravilno se hraniti.

Dr. Attia kaže da biste trebali težiti tome da dnevno konzumirate 120 grama nutritivno vrijednih namirnica po kilogramu tjelesne mase, ili 200 grama po kilogramu ako ste fizički vrlo aktivni.

Što se prehrane tiče, ona bi trebala biti bogata voćem i povrćem, vlaknastim ugljikohidratima i zdravim masnoćama.

U YouTube videu dr. Attia je pokušao odgovoriti na pitanje koja je najbolja pojedinačna stvar koju bi svaki čovjek trebao svaki dan raditi, a da si popravi sveopće zdravlje? Iako nije ljubitelj ovakvih pitanja, dr. Attia je dao preporuku o pet stvari: dovoljno spavati, redovito vježbati, ne jesti lošu hranu, uopće ne jesti neko dulje vrijeme kroz dan i meditirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:11