SUNCE JE SVE JAČE

LIJEK ZA OPEKLINE OD SUNCA VJEROJATNO VEĆ IMATE U HLADNJAKU Na kožu djeluje blagotvorno, olakšava bol i pomaže u oporavku

 Pixabay

Ljeto se bliži i sunce prži sve nemilosrdnije.

Već i ptice na grani znaju da se treba štititi pretjerane izloženosti UV zrakama što ćemo najbolje postići ako se jednostavno klonimo sunca u najtoplijem dijelu dana.

No kako to često nije moguće, trebali bismo se zaštititi šeširima, kapama i ostalim pokrivalima za glavu te na otkrivene dijelove kože nanijeti zaštitnu krenu.

A ako i uz sve mjere predostrožnosti, ipak dobijete opekline od sunca, lijek se već vjerojatno nalazi u vašem hladnjaku. Riječ je o hladnom mlijeku.

Doktor Joshua Zechner, dermatolog iz New Yorka, kaže kako mlijeko može pomoći u olakšavanju boli zbog opeklina, a komprese natopljene mlijekom pomoći će koži da se oporavi.

'Oblozi od mlijeka pomažu kod upaljene kože jer proteini iz mlijeka umiruju svaku nadraženost. Također, mlijeko sadrži vitamine A i D te aminokiseline, mliječne kiseline i masti koje blagotvorno djeluju na kožu. Vitamini liječe ozlijeđenu kožu, a mliječne kiseline pomažu u uklanjanju mrtvih stanica', kaže doktor Zechner.

Osim mlijeka, opekline možete liječiti i jogurtom, što je lijek već dobro poznat u našim krajevima. I mlijeko i jogurt koji ćete nanijeti na suncem opečenu kožu, trebali bi biti hladni.

No pripazite – bez obzira na blagotvoran učinak koji mlijeko ima na kožu, i dalje je najvažnije učiniti sve da do opeklina uopće ne dođe. Znači, mažite se kremama za sunčanje i držite se hlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:51