ZNANSTVENICI U POTRAZI

Lijek za upalu gušterače učinkovit i za Covid-19?

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Osim za cjepivom, znanstvenici tragaju i za učinkovitim lijekovima protiv Covida-19. Britanski časopis Nature objavio je da se kineske biotehnološke tvrtke pripremaju za prenamjenu već postojećih lijekova ne bi li stali na put novoj bolesti. Među tim lijekovima kao obećavajući spominje se Camostat mesilat.

- Lijek Camostat mesilat inače se koristi u liječenju pankreatitisa, upale gušterače u kojoj zbog neprilične aktivacije enzima, poglavito serinske proteaze tripsina, dolazi do autoprobavljanja tog organa. Camostat mesilat blokira djelovanje serinskih proteaza, čime se smanjuje mogućnost infekcije stanice.

Za kompletnu blokadu ulaska virusa potrebno bi bilo blokirati i cisteinske proteaze, no, koliko znam, u kliničkoj upotrebi nema takvog lijeka, iako se istražuje mogućnost njegove primjene - rekao je prof. Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Istaknuo je da ne postoje antivirusni lijekovi koji bi mogli suzbijati rast i razmnožavanje virusa slično kako to antibiotici rade bakterijama.

- Glavni razlog je u činjenici da je virusno razmnožavanje isprepleteno s metabolizmom stanice domaćina, pa je u napadu lijekom na virus teško izbjeći njegovo štetno djelovanje na vlastita tkiva. Drugi razlog je u raznolikostima u virusnom svijetu. Covid-19 virus pripada skupini RNK virusa, odnosno virusa koji kodove za svoje množenje nosi zapisane u RNK, a ne u DNK.

Po tome, kao i po načinu ulaska u stanicu, sličan je koronavirusu koji je prije 18 godina uzrokovao epidemiju SARS-a, teškog akutnog respiracijskog sindroma, sa smrtnošću od oko 10 posto - pojasnio je prof. Trobonjača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:55