HIPONATRIJEMIJA

Majka dvoje djece umrla nakon što je došla s plaže, popila je previše vode u 20 minuta: ‘Samo se srušila...‘

Ashley Summers

 /Facebook
U bolnici su joj liječnici dijagnosticirali trovanje vodom, do kojeg dolazi zbog previše vode u tijelu, a premalo natrija

Ashley Summers (35) iz američke države Indiane, umrla je nakon što je popila oko dvije litre vode u samo 20 minuta. Ova majka dvoje djece umrla je od trovanja vodom nakon što je provela opušten dan na jezeru Freeman u sklopu obiteljskog, višednevnog izleta, piše Daily Mail.

Posljednjeg dana putovanja osjećala je vrtoglavicu i glavobolju, što su simptomi dehidracije, no nikakva količina vode nije mogla utažiti njezinu žeđ. Gotovo naiskap popila je dvije litre vode.

Kada se vratila kući, srušila se u svojoj garaži i više nije dolazila k svijesti. Ustanovljeno je da ima oteklinu na mozgu.

U bolnici su joj liječnici dijagnosticirali trovanje vodom, koje se naziva i hiponatrijemija, do koje dolazi zbog previše vode u tijelu, a premalo natrija.

Kad je Devon Miller, Ashleyen brat, čuo za stanje svoje sestre, nije mogao vjerovati.

‘Bio je to veliki šok za sve nas. Nisam mogao vjerovati da se tako nešto može dogoditi. Osjećala je kao da ne može popiti dovoljno vode. Kad su napustili plažu na kojoj su bili, u tih 20 minuta vožnje brodom, popila je četiri boce vode.‘

Nakon što joj je pozlilo, Ashley više nikada nije došla k sebi i na koncu je umrla.

Trovanje vodom ili hiponatrijemija je stanje koje nastaje kada netko popije prekomjernu količinu vode u kratkom vremenskom intervalu, pri čemu složeni tjelesni organski sustavi, prvenstveno bubrezi, ne mogu regulirati ravnotežu vode i elektrolita kao što su natrij, kalij i klorid, što osigurava pravilno funkcioniranje stanica.

Natrij je osobito ključan za održavanje komunikacije između stanica putem električnih impulsa.

Natrij također pomaže u apsorpciji hranjivih tvari u probavnom sustavu i bubrezima, čime se prilagođava količina vode i elektrolita koji se ponovno apsorbiraju u krvotok ili izlučuju urinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:43