BOLNO DOJENJE

Majka na TikToku šokirala pratitelje rekavši da joj je otpala bradavica, stručnjakinja: ‘Riječ je o posebnom slučaju‘

Dojenje djeteta, ilustracija

 Jamie Grill/Tetra Images/Profimedia
Mnogi pratitelji bili su u nevjerici te su u komentarima pisali kako nisu znali da je to moguće

U listopadu prošle godine jedna je majka na TikToku objavila videozapis u kojemu je ustvrdila da joj je otpala bradavica tijekom dojenja. Shvatila je što se događa kada se njezin sin počeo gušiti. Pritom je napomenula da je prvo dijete rodila s 15 godina.

U snimci koja traje 90 sekundi Brooke je otkrila kako je mislila da njezin sin pravilno zauzima položaj kod dojenja. Bila je zadovoljna što njezina beba pije dovoljno majčinog mlijeka i lijepo napreduje. Nakon nekog vremena, međutim, primijetila je da su joj bradavice bijele na vrhu, a crne pri dnu.

Na kraju je bradavica pukla, a komadić je završio u ustima njezine bebe.

image

Brooke s TikToka

TikTok

Mnogi pratitelji su bili u nevjerici napisavši u komentarima kako nisu znali da je to moguće.

Chardá Bell, savjetnica za dojenje i porode, prepoznala je njezin slučaj rekavši da je riječ o vazospazmu i nekrozi bradavice. Rekla je da se to događa izuzetno rijetko, ali da se može dogoditi dojiljama.

Bell je za Business Insider objasnila da dojenje ne bi smjelo biti bolno niti uzrokovati bol. Kada bradavica i okolno tkivo nemaju dovoljno krvi, dio tkiva može odumrijeti. Odumiranje tkiva poznato je kao nekroza, ustvrdila je.

- Korisnica TikToka započela je svoju priču spominjanjem bola koji je iskusila tijekom dojenja. To je možda bio prvi pokazatelj da nešto nije u redu, tvrdi Bell.

Još jedan pokazatelj mogućnosti ozljede bradavice je nepravilan položaj bebe tijekom dojenja. Brooke je primijetila da se to događalo. Bell je predložila vježbanje pravilnog pozicioniranja kako bi se spriječila ozljeda bradavice.

Inače, najčešći uzrok bolnih bradavica je pogrešan položaj dojenja. Pogrešan način sisanja može biti povezan s blijedim bradavicama, uzrokovanim smanjenim dotokom krvi.

Za liječenje bolnih bradavica edukatorica Bell preporučuje njihovo čišćenje čistim rukama, sterilnu gazu, zatim sušenje i stavljanje zavoja na bolno područje. Žena s TikToka rekla je da je napravila nešto slično, da je očistila bradavicu, vratila otkinuti dio na staro mjesto i pričvrstila zavojem. Kaže da joj je medicinska sestra rekla da se bradavica može opet zalijepiti, ako je živa i dovoljno prokrvljena.

Brooke je otkrila da je toga dana prestala dojiti svoje dijete iako je bradavicu ponovno pričvrstila. U drugom je videu otkrila da je dojila još troje djece bez problema.

Bell je objasnila da bi oštećenje bradavice, ako se ne liječi, moglo dovesti do začepljenja kanala i mastitisa zbog slabijeg ili nepotpunog pražnjenja dojki, kao i drugih medicinskih problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:07