SUPSTITUT KOJI DIŠE

Medicinski pištolj poput Čovjeka-pauka plete zamjensku kožu za pacijente s opeklinama

Spincare sustav
 Nanomedic Spincare/youtube
Sustav za liječenje Spincare pacijentima daje veću mobilnost, što je često ključni aspekt oporavka od opeklina

Liječnici u Europi i Izraelu počeli su koristiti medicinski pištolj koji plete zaštitnu mrežu za pokrivanje opeklina i rana, piše The Guardian. Nadaju se, kažu, da će "kožni supstitut koji diše" pacijentima omogućiti brži i ugodniji oporavak.

Nanomedic, izraelska tvrtka koja je dizajnirala sustav Spincare, tvrdi da njihov uređaj eliminira potrebu za učestalim i bolnim promjenama zavoja. Nadalje, Spincare pacijentima daje veću mobilnost, što je često ključni aspekt oporavka od opeklina, a omogućava im da se tuširaju, što zna biti teško kada su pacijenti previjeni tradicionalnim zavojima.

Uz to, prozirni sloj koji Spincare stvara liječnicima omogućava pregledavanje rane bez dodirivanja iste.

Rob Lyon, izvršni direktor britanskog distributera sustava Spincare, rekao je da se opekline ponekad jako teško previjaju te da proces bandažiranja zna biti jako bolan. "Spincare je beskontaktni uređaj", rekao je Lyon, čija se tvrtka Regen Medical specijalizirala za proizvode za sanaciju rana i opeklina. "Zaštitna mreža imitira kožu pa se pacijenti mogu lakše kretati", rekao je Lyon za The Guardian.

Spincare imitaciju kože stvara pomoću tehnike elektropletenja, odnosno pomoću struje od otopine stvorila nanovlakna. Tehnika elektropletenja već se koristi, a upotrebljava se i u medicinske svrhe. Nanomedic kaže da je njihov uređaj puno manji od drugih sličnih uređaja te da se zbog toga može potencijalno donijeti do pacijentovog kreveta.

Gary J. Sagiv, potpredsjednik Nanomedica zadužen za marketing i prodaju, rekao je da su bolnice u Njemačkoj i Švicarskoj Spincare koristile za liječenje ozlijeda lica, budući da velike količine zavoja na licu pacijentima mogu biti neugodan teret. Drugi su Spincare stavljali na rane pacijenata s dijabetesom, koji mogu razviti kronične rane na nogama koje mogu dovesti do amputacija. Sagiv nije htio reći koliko jedan Spincare uređaj košta, ali je rekao da će cijena ovisiti o tome u koju državu ide uređaj. Nadalje, Sagiv tvrdi da je Spincare isplativiji od drugih naprednih zavoja.

Baljit Dheansa, specijalist za liječenje opeklina i ožiljke koji radi u Velikoj Britaniji, rekao je da je Spincare upotrijebio na pet pacijenata u bolnici u Sussexu te da je njime dobro sanirao površinske opekline. "Imate tu finu bjelkastu stvar koja je dosta robusna i koja se dosta dobro nosi s većinom stvari", rekao je.

Dheansa je rekao da Spincare nije toliko učinkovit kada je riječ o dubokim opeklinama, ali je i napomenuo da Nanomedic to nikada nije niti tvrdio. Dodao je da Spincare na tržište dolazi u trenutku kada se vodi rasprava o tome je li tradicionalno bandažiranje kontraproduktivno. Već se sada koriste posebni zavoji koji se ne moraju mijenjati toliko često.

"Spincare funkcionira na sličnom principu. Vi štitite ranu i puštate prirodu da odradi svoje. Premda je bandaža koje se lijepe na rane bilo i prije, ova se aplicira na drukčiji način. Spincare je čak i lakši za aplikaciju", rekao je Dheansa. "Imate svoje oružje na lasersko navođenje i samo pletete."

Dheansa je rekao da će KB kraljice Viktorije u Sussexu nabaviti još kapsula za svoje Spincare pištolje te da se nada da će moći istražiti učinkovitost Nanomedicovog izuma. Za sada, kaže Dheansa, Spincare "radi sve što piše na ambalaži".

"Pacijent u ovom slučaju ne mora znati ništa o previjanju, fleksibilniji je i ne mora toliko brinuti. Može se malo više opustiti", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:04