UZROK I LIJEČENJE

Melazma - promjene pigmentacije u trudnoći

Melazma je promjena pigmentacije kože koja se manifestira pojavom smećkasto-sivkastih makuloznih hiperpigmentacija

Melazma se pojavljuje u oba spola, ali najčešće se pojavljuje u žena generativne dobi. Procjenjuje se da 50-70% trudnica ima melazmu. Ona se najčešće pojavljuje na licu, čelu i obrazma, sljepoočnicama i iznad gornje usne. Nešto rjeđe se pojavljuje na vratu i podlakticama. Ljeti promjene potamne.

Razlog nastanka melazme je dugotrajno izlaganje suncu i povišene vrijednosti spolnih hormona tijekom trudnoće ili zbog uzimanja kontraceptiva, uslijed sindroma policističnih ovarija iil pak tumora koji proizvode povišenu razinu spolnih hormona od ostalih čimbenika navodi se uzimanje tetraciklinskih antibiotika, antimalarika, hormonalne nadomjesne terapije ili nanošenja nekih kozmetičkih pripravaka na kožu. Genetska predispozicija je od presudne važnosti pa oko 30% bolesnika ima pozitivnu obiteljsku anamnezu za melazmu. Češća je kod osoba tamnije puti, tipa kože III-IV:

Kao posljedica izlaganja ultraljubičastom zračenju nastaje peroksidacija lipida stanične membrane i stvaranje slobodnih radikala koji stimuliraju melanocite na pojačano stvaranje melanina. Melanin se odlaže u epidermisu i dermisu gdje ga fagocitiraju dermalni mikrofazi.

Osobe s većim brojem melanocitnih nevusa sklonije su nastanku melazme. Također je potvrđeno da u stanju stresa zbog povećanog stvaranja melanocitnog stimulirajućeg hormona (MSH) posljedično može nastati melazma. Uzimanje progesteronske nadomjesne terapije može uzrokovati melazmu, a istraživanja ukazuju i na povećani broj progesteronskih receptora u epidermisu kože s melazmom u odnosu na zdravu kožu. Melazma može nastati i kao posljedica fototoksične ili fotoalergijske reakcije.

Liječenje melazme je komplicirano i dugotrajno a zahtijeva kontirnuiranu zaštitu od sunca, koja je temelj za postizanje očekivanog učinka. Individualni pristup uz detaljnu anamnezu razjasnit će čimbenike koji su doveli do nastanka melazme. Obično se radi o liječenju kombinacijom kemijskog pilinga i lokalnih pirpravaka koji inhibiraju melanogenezu.

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:16