ALARMANTNO

Mikroplastika pronađena u srčanom tkivu i krvi svih pacijenata koji su operirali srce

 Tom Dubravec/CROPIX
Podaci iz pekinške bolnice ukazuju na razne izvore i mehanizme unošenja plastike u organizam

Mikroplastika koja se koristi u ambalaži za hranu prvi je put otkrivena i u ljudskom srcu.

Naime, male čestice plastike iz ambalaže za jednokratnu upotrebu poput boca, kutija za voće i povrće ispuštaju se u zrak, vodu, hranu svuda oko nas. Tim pekinške bolnice Anzhen prikupljao je uzorke srčanog tkiva 15 pacijenata koji su imali operacije srca, i to prije i nakon zahvata, te došao do alarmantnih podataka.

Mikroplastika je pronađena u svim uzorcima krvi i srčanom tkivu, a stručnjaci su uvjereni da su je pacijenti ili udahnuli ili progutali. U krvi se plastika može uhvatiti za vanjsku membranu crvenih krvnih stanica, što može utjecati na njihovu sposobnost prijenosa kisika.

To je povezano i s razvojem zloćudnih i srčanih bolesti, demencije, a može uzrokovati i probleme s plodnošću. Stanice ne mogu uništiti čestice plastike u tijelu, što također povećava opasnost od upala. Koliko plastike ulazi u organizam, pokazuju podaci nedavnog istraživanja po kojem prosječna osoba svakog tjedna udahne količinu dostatnu za jednu kreditnu karticu.

Više vrsta plastike

Nakon operacija srca u pekinškoj bolnici uzorci krvi pacijenata sadržavali su manju količinu, ali više vrsta plastike, što govori da je neka mikroplastika unesena u organizam i tijekom zahvata. Devet vrsta plastike pronađeno je u pet vrsta srčanog tkiva.

Deseci do tisuća pojedinačnih komadića mikroplastike otkriveni su laserskim i infracrvenim snimanjima, a količina je varirala od pacijenta do pacijenta. Mikroskopske čestice polimetakrilata, plastike koja se koristi kao alternativa staklu, otporna na udarce, pronađena je u tri različita dijela srca, što se ne može pripisati slučajnom izlaganju tijekom operacije.

Alarmantni podaci

Ostale pronađene čestice plastike uključuju polietilen tereftalat (PET) koji se koristi u proizvodnji odjeće te posuda za hranu, ali i polivinil klorid (PVC) široko rasprostranjen u okvirima prozora, odvodnim cijevima, bojama i drugim stvarima koje se koriste svakodnevno.

Znanstvenici su zaključili da je otkrivanje mikroplastike in vivo alarmantno te da će trebati više studija kako bi se utvrdilo kako ona ulazi u srčano tkivo te koji su njezini utjecaji na dugoročnu prognozu nakon kardiokirurških zahvata.

Dodaju da njihovo istraživanje objavljeno u časopisu Environmental Science &Technology pokazuje da su invazivne medicinske procedure poput operacije srca također jedan od puteva kojima plastika ulazi u tijelo, a to se dosad zanemarivalo. Mikroplastika je još prije uočena u plućima, mozgu i krvnim žilama preminulih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 07:24