ZATAJENA ISTINA

MILIJUNI EURA ULUDO POTROŠENI NA TAMIFLU Nove optužbe na račun farmaceutskih kompanija

 Nikša Stipaničev/CROPIX

Premda su mnogi zaboravili da je svinjska gripa uopće postojala repovi od nje se još uvijek vuku.

Najnovije izvješće Cochrane Collaboration, neprofitna organizacija koja se bavi učincima zdravstvene skrbi i lijekova na zdravlje, tvrdi da su potrošeni milijuni diljem svijeta za nabavu velikih količina lijeka Tamiflua a da on premda višestruko skuplji nema većeg učinka od paracetamola u liječenju simptoma gripe te da nije spriječio ni širenje bolesti niti smanjio opasne komplikacije.

Naravno, proizvođač Roche ne slaže se s tim optužbama i tvrdi da su istraživanja u ovom slučaju bila manjkava.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Cochrane tvrdi da će uništavanje nepotrošenih tableta Tamiflua dodatno povećati troškove i naglašava da se u izvješćima Rocha o djelovanju Tamiflua mnogi podatci ne objavljuju a da se njihova tvrdnja kako taj lijek smanjuje jake simptome gripe na 6,3 dana kod odraslih i 5,8 dana u djece djelovanjem paracetamola.

Primjerice, lijek ima, tvrdi se u izvješću, brojne nuspojave poput mučnine, glavobolje, psihijatrijskih problema, kao i onih s bubrezima i hiperglikemijom.

Jedan od autora ovog izvješća profesor medicine temeljene na dokazima na Sveučilištu Oxford, Carl Heneghan, kazao je za BBC da troškovi koji su nastali kupovinom lijeka nisu u srazmjeru s koristi za ljudsko zdravlje.

Svjetska zdravstvena organizacija koja je Tamiflu stavila u kategoriju neophodnih lijekova kaže kako pozdravlja dodatne analize lijeka nakon čega će razmotriti treba li i dalje ostati u istom režimu.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:37