Rafinirani bijeli šećer već godinama ima lošu reputaciju, zbog čega su se mnogi koji vode računa o svojem zdravlju okrenuli drugim, prirodnim vrstama naizgled zdravih sladila i zaslađivača poput meda, sirupa agave ili javora, no čini se da ni oni nisu najbolji izbor.
Poznato je da je rafinirani bijeli šećer visokokalorična, a nutritivno slabo vrijedna namirnica.
Ujedno je i industrijski visokoprerađena, što znači da se u procesu proizvodnje nerijetko koriste kemikalije.
Previše šećera i kod zdravih ljudi povećava izglede za razvoj dijabetesa. Brzinu kojom glukoza iz namirnice dolazi u krv nazivamo glikemijskim indeksom (GI). Što je GI neke namirnice veći, apsorpcija glukoze je brža pa je ta namirnica nepogodnija za dijabetičare, no najčešće i manje preporučljiva za zdravu...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....