PRIORITET

Misteriozna ‘Bolest X‘ za koju WHO tvrdi da će uzrokovati sljedeću pandemiju: ‘Moramo biti spremni‘

Virus doline Rift

 Dr Linda Stannard, Uct/Sciencephoto/Profimedia/Dr Linda Stannard, Uct/sciencephoto/profimedia
‘Covid-19 nije bila prva epidemija koja je izazvala mnogo nevolja u svijetu, a neće biti niti zadnja. Zato se moramo pripremiti‘

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sastavila je popis ‘prioritetnih bolesti‘ koje bi u budućnosti mogle uzrokovati sljedeću pandemiju, piše New York Post.

Većina bolesti s tog popisa nam je već poznata - ebola, SARS, Zika i slične - ali posljednja bolest na tom spisku ima zastrašujući naziv ‘Bolest X‘.

Izraz ‘Bolest X‘ WHO koristi kako bi na popisu rezervirao mjesto za bolest zasad nepoznatu medicinskoj znanosti koja će uzrokovati infekcije kod ljudi.

S obzirom da će uzročnik bolesti - neki virus, bakterija, gljivica ili nešto drugo - biti još nepoznat, vjerojatno neće biti dostupnih cjepiva ili lijekova.

‘Ovo nije znanstvena fantastika. Ovo je scenarij za koji se moramo pripremiti. To je Bolest X.‘, rekao je dr. Richard Hatchett iz Koalicije za inovacije u pripremama za epidemiju (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations - CEPI) .

CEPI su početkom 2017. godine osnovale vlade Norveške i Indije, Zaklada Bill & Melinda Gates, Wellcome Trust i Svjetski ekonomski forum te predstavlja partnerstvo između javnih, privatnih, filantropskih i civilnih organizacija. Misija CEPI-ja je financiranje i koordinacija razvoja cjepiva za zaštitu svijeta od budućih epidemija.

Jedan od načina na koji CEPI to kani učiniti jest podržavanje razvoja ‘platformskih tehnologija‘ koje će ubrzati proizvodnju cjepiva protiv novih i nepoznatih patogena kao što je ta neka predviđena ‘Bolest X‘.

Što se tiče samog pojma ‘Bolest X‘, njega je 2018. godine osmislila Svjetska zdravstvena organizacija. Uključivanjem ‘Bolesti X‘ na popis prioritetnih bolesti, WHO upozorava koliki rizik predstavljaju neki novi, još nepoznati patogeni.

Iste je godine u Telegraphu izašao članak doktora Hatchetta u kojem on opisuje ponovno pojavljivanje virusa ebole u Africi, kojeg je sada puno lakše obuzdati jer ga poznajemo i postoje cjepiva i lijekovi.

‘No zamislite da se pojavi virus kojeg nikada prije nismo vidjeli i za kojeg ne postoji lijek i koji može zaprijetiti tisućama, možda čak i milijunima ljudi diljem svijeta. Osim na živote oboljelih, zamislite kakav bi to učinak imalo na svjetsku ekonomiju?‘, zapitao se dr. Hatchett u članku.

No nije trebalo dugo zamišljati.

Godinu dana kasnije, kada se covid-19 počeo širiti Kinom, svijet je svjedočio smrtonosnoj pandemiji uzrokovanoj novim virusom. U tom trenutku, to je bila ‘Bolest X‘.

‘Nije pretjerano reći da postoji mogućnost pojave ‘Bolesti X‘ vrlo brzo‘, rekao je dr. Pranab Chatterjee, istraživač na Odjelu za međunarodno zdravlje na Johns Hopkins Bloomberg školi javnog zdravlja u Baltimoreu. ‘Nedavni val ptičje gripe H5N1 u Kambodži samo je primjer‘, dodao je Chatterjee.

Neki stručnjaci za javno zdravstvo vjeruju da će sljedeća ‘Bolest X‘ biti zoonotska, što znači da će potjecati od divljih ili domaćih životinja, a zatim će prijeći na ljude.

Ebola, HIV/AIDS i covid-19 bile su zoonotske bolesti.

Međutim, postoji još izvora bolesti, a jedan od njih u budućnosti može biti i bioterorizam.

‘Ne ignoriramo ni mogućnost proizvedenog patogena‘, kazali su autori članka koji je 2021. objavljen u časopisu ‘Infection Control & Hospital Epidemiology‘.

‘Širenje takvih patogena, bilo slučajnim nesrećama u laboratorijima ili njihovim namjernim puštanjem, moglo bi izazvati ‘Bolest X‘ te imati katastrofalne posljedice‘, dodali su.

Još je jedna mogućnost da će se raditi o tzv. ‘zombi virusima‘ koji su stoljećima bili zamrznuti u permafrostu, no sada se oslobađaju zbog klimatskih promjena i otapanja leda.

Još neke od prioritetnih bolesti s WHO-ovog popisa su Marburg virus, Krimsko-kongoansa hemoragijska groznica, Nipah i ostali henipavirusi, groznica doline Rift i MERS.

Kako bi prevenirali ili se borili protiv zamišljene ‘Bolest X‘, medicinski stručnjaci vrlo glasno pozivaju na povećanje ulaganja u nadzor i istraživanje virusa s pandemijskim potencijalom.

‘Covid-19 nije bila prva epidemija koja je izazvala mnogo nevolja u svijetu, a neće biti niti zadnja‘, napisali su autori članka u časopisu Infection Control & Hospital Epidemiology. ‘Zbog toga se što je prije moguće moramo pripremiti za izbijanje sljedeće pandemije.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:24