OPUŠTANJE

Mjesta za savršen odmor

U eri suvremenog turizma u kojem je sve podređeno brzom užitku, adrenalinu i hedonizmu, pronaći mjesto za odmor u miru i tišinu, u skladu s prirodom, nije lako

Iako je nadomak Hvara, Brača i Korčule, Vis je ljeti osjetno drukčiji nego ti naši popularni otoci

Kristalno čisto more, mogućnost da se u jednoj od brojnih uvalica kupate sami, tišina i mirisi Mediterana kakav je nekada bio aduti su Dugog otoka

Pripremila: Silvana Mrvelj

Snimili: Danijel Soldo, Aldo Buljubašić, Duje Klarić/CROPIX

Želite li na godišnjem odmoru tijelo i dušo u potpunosti osloboditi stresa i maknuti se od uobičajene vreve i gužve, nužno je pronaći mjesto za ljetovanje bez svega onoga na što su turisti navikli. Mjesta bez pretrpanih plaža i hotela, šume apartmana od kojih se pejzaž i ne vidi, bez vreve i vriske, buke iz kafića, mirisa jeftine brze hrane... Baš takvih mjesta još ima, no da biste došli do oaze za savršen odmor, nužno je, izgleda, putovati na otoke. Mljet, Lastovo, Vis i Dugi otok nude doista ono što suvremenom čovjeku koji je u neprestanoj jurnjavi s rokovima, poslom, stresom i neispunjenim očekivanja treba da bi našao svoj mir i skupio snagu za nove izazove.

Dugi otok

Kristalno čisto more, mogućnost da se u jednoj od brojnih uvalica kupate sami, tišina i mirisi Mediterana kakav je nekada bio aduti su Dugog otoka. Na Dugom otoku neće vas dočekati deseci štandova s jeftinom kineskom bižuterijom, nema mirisa ćevapa, pizza i krumpirića, nema apartmana koji su uništili krajolik, na plažama nema skutera, pedalina, preskupih ležaljki i suncobrana... Na otoku u 12 mjesta živi tek oko 1500 stanovnika, a ni u špici sezone ondje nije gužva. S ceste koja povezuje sva mjesta na otoku pružaju se veličanstveni vidici. Uvala Sakarun, plaža s borovom šumom te bijelim pijeskom i kamenim oblucima, mjesto je uživanja, a raj za oči sasvim je sigurno Park prirode Telašćica. Taj sjevernodalmatinski otok od Zadra je udaljen oko sat i pol vožnje trajektom, ima tek neznatan broj apartmana za iznajmljivanje i nekoliko predivnih hotela za savršen obiteljski odmor u mjestu Božava. Luksuzni hotel Maxim te tri moderna hotela s tri zvjezdice, hotel Lavanda, aparthotel Agava i aparthotel Mirta u Božavi zadovoljit će i najzahtjevnije goste. Smješteni u stoljetnoj borovoj šumi s mnoštvom sadržaja, ti su hoteli kao stvoreni za savršen godišnji odmor. Posebnost je otoka i svjetionik Veli rat, sagrađen 1849. godine, danas najviši na Jadranu. Mnogi kažu i da je to jedan od najljepših jadranskih svjetionika.

Mljet

Otok predivnog krajolika, plaža i skrivenih uvala jedna je od omiljenih destinacija na Jadranu za obiteljski i miran odmor. Poznat je i po netaknutoj i zelenoj prirodi, kvalitetnim vinima i mediteranskom ugođaju. Na otoku su dva prirodna fenomena, Veliko i Malo jezero na sjevernom dijelu Mljeta, koja ulaze u sastav nacionalnog parka. U Malom jezeru kupanje je moguće i u jesenskim i zimskim danima jer se ondje voda sporije hladi pa je temperatura ugodna za kupanje. Dvije su znamenitosti otoka koje oduševljavaju sve posjetitelje - zaštićena luka Polače i Odisejeva spilja. Luka Polače jedan je od najznačajnijih kulturnih spomenika iz rimskog razdoblja. Polače su ime dobile po velebnoj palači koju je dao sagraditi rimski car, a uz bogatu kulturnu baštinu i povijesne ostatke Polače mogu ponuditi i zanimljive turističke sadržaje koji će privući sve zaljubljenike u iskonsku prirodu. Odisejeva se spilja pak nalazi u blizini mjesta Babino Polje te je zanimljiv prirodni fenomen i znamenitost otoka Mljeta. O ovoj neobičnoj spilji postoji i legenda koja kaže da se Odisej, mitski kralj Itake, nakon brodoloma sakrio u nju te ga je zarobila nimfa Kalipso. Neke od najpoznatijih plaža na Mljetu nalaze se u pješčanoj uvali Saplunara i uvali Blaci.

Vis

Iako je nadomak Hvara, Brača i Korčula, Vis je ljeti osjetno drukčiji nego ti naši popularni otoci. Vjerojatno je glavni razlog u tome što je na Visu doista malo hotelskih kreveta pa na taj otok uglavnom dolaze ljudi koji ga vole iz određenog razloga, a ne "obični turisti" koji su njegovo ime vidjeli u nekoj brošuri i pomislili kako bi ga bilo lijepo posjetiti. T su riječi Jonathana Bousfielda, Engleza kojem je pisanje o Hrvatskoj za uglednu ediciju turističkih vodiča Rough Guide specijalnost i koji je Vis naveo u svom Top 5 izboru hrvatskih destinacija. Nije ni čudno jer svi koji jednom posjete Vis, žele se vratiti. Kao i Mljet, i Vis obiluje predivnim plažama. Plaža Zaglav sigurno spada među najljepše pješčane plaže Jadrana. Izrazito svijetlog i sjajnog pijeska koji se za jaka sunca zna i pregrijati, te uvijek ugodno namreškanog, zapadnim kurentom ohlađenog mora, Zaglav je onaj predio Visa koji je nemoguće izbrisati iz glave. Modra špilja i Tvrđava King George III. mjesta su koja vrijedi vidjeti. Špilja se nalazi u uvali Balun, a javnosti je dostupna od 1884., kada je probijen vanjski ulaz kroz koji se u špilju ulazi malim čamcem na vesla. Tvrđava King George III. ili, kako je Višani zovu, Fortica sagrađena je 1812.

Lastovo

Jedan od razloga zašto ljetovati na Lastovu jest to što je ugledna zaklada World Wide Fund for Nature uvrstila lastovski arhipelag među 10 rajskih oaza na Mediteranu. Dolazak na Lastovo nije samo dolazak na ljetovanje. To je puno više od kupanja i sunčanja. To je prilika da u dugim šetnjama istražujete i napajate se rajskom ljepotom nedirnute prirode. Idealno za ljude koji si mogu priuštiti dolazak u mjesecima kad su blagodati blage mediteranske klime najizraženije: svibanj, lipanj ili rujan. Jesen je vrijeme kad otok Lastovo i sve na njemu buja, raste i rađa. Najbolje doba, bez gužve i vrućine, opijeni mirisima ljekovitog bilja, uživate okrenuti sebi i svojim zadovoljstvima. Turizam se na Lastovu počeo intenzivnije razvijati nakon 1988., kada je ublažena zabrana dolaska stranaca na otok. Osim hotelskog smještaja u hotelu Solitudo, bogata je ponuda privatnog smještaja, restorana, konoba i raznih usluga vezanih uz turizam (ronilački klubovi, najam bicikla, skutera, plovila…). Na otoku je više od 40 crkava i kapelica. Najstarija od njih je crkvica Sv. Luke iz XI. stoljeća, a u naselju Ubli su iskopine starokršćanske bazilike iz VI. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:43