SAVJETI DR. DONATELLE VERBANAC

Mlijeko da, ali ne bilo kakvo

Mlijekom kao namirnicom u prehrani odraslih bave se brojni timovi istraživača koji strpljivo prikupljaju nove informacije o njemu. Međutim, nerijetko ljude zbune različite upute o konzumaciji mlijeka, od onih koje govore da je riječ o superiornoj namirnici, pa sve do tako ekstremnih navoda da je mlijeko izrazito štetno. Ne brinite se, ako vaš organizam podnosi ovu namirnicu - uživajte svakodnevno u njoj. Pri tome ne mislim samo na mlijeko koje nam dolazi od pojedinih životinja, nego i na mlijeko koje dobivamo iz biljaka (sojino, rižino, ječmeno i zobeno).

Dakako, najprirodnija namirnica u prehrani dojenčadi je majčino mlijeko. Čak i ako se nakon nekog vremena dijete hrani umjetnom hranom, dojenje u tom najranijem razdoblju djetetova života pruža velike prednosti. Majčino je mlijeko najlakše probavljivo, sadrži sve potrebne proteine, vitamine i minerale potrebne za zdrav razvoj djetetova organizma, a osim toga sadrži i tvari koje potpomažu apsorpciju ostalih nutrijenata. Masti sadržane u majčinom mlijeku su lako probavljive i bogate esencijalnim poli - nezasićenim masnim kiselinama.

Po sastavu, kozje mlijeko je najsličnije majčinome. Ono sadrži lako razgradivu mliječnu mast koja je jednolično raspršena u mlijeku. Osim toga, kozje mlijeko sadrži manje laktoze od kravljeg mlijeka pa ga lakše podnose osjetljive osobe. Mnogi ga izbjegavaju zbog specifična mirisa.Ipak, barem dvaput na tjedan trebalo bi popiti oko četvrt litre kozjeg mlijeka.To jedna je od rijetkih namirnica životinjskog podrijetla koja u našem organizmu izaziva alkalnu reakciju. Pijući ga uspješno se suprotstavljamo acidozi, suvišnom zakiseljavanju organizma, procesu koji može biti pogodan nastanku upalnih i zloćudnih bolesti. Kozje je mlijeko uz to jedna od najboljih namirnica za ublažavanje simptoma alergija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:40