ŠOKANTNI PODATAK

Mobiteli IPAK OPASNI? Broj oboljelih od raka mozga povećan za 50 posto

 Berislava Picek/CROPIX
Znanstvenici: Dok vam ne dokažu da mobiteli nisu štetni, koristite ih što manje

U posljednjih deset godina broj oboljelih od raka frontalnog i temporalnog dijela mozga kod djece povećan je za 50 posto .

Taj je šokantni podatak izrečen na netom završenoj londonskoj konferenciji o karcinomima kod djece. Krivac za dramatično povećanje broja oboljelih od te teške bolesti mogao bi biti mobitel, odnosno elektromagnetski valovi koje uređaj emitira.

Sumnje u štetnost mobitela prisutne su otkad se pojavio, ali do danas nije provedeno istraživanje koje bi stopostotno dokazalo povezanost upotrebe mobitela s pojavom različitih zloćudnih oboljenja. Stručnjaci zato predlažu: hitno provedimo istraživanje, a dok to ne učinimo, mobitele koristimo što manje. Upozoravaju da bismo se, ne učinimo li to, za desetak godina mogli suočiti s poražavajućom istinom.

Neki su, i prije londonske konferencije i tamo izrečenih zabrinjavajućih podataka, već reagirali. Francuska je zabranila upotrebu mobitela u osnovnim školama. Zabranila je i različite kampanje koje djecu nagovaraju na kupnju i korištenje mobitela.

Izrael od proizvođača zahtijeva da, slično kao kada je u pitanje reklamiranje lijekova, upozori kupce da nošenje mobitela blizu tijela, posebno kod djece, može povećati rizik od raka. Izraelci idu i dalje pa predlažu rigorozan zakon prema kojemu bi, kao i u slučaju duhana, bila zabranjena prodaja mobitela djeci. Sličan su zakon, prije, pokušale uvesti gradske vlasti u San Franciscu, ali su izgubile pravnu bitku s proizvođačima mobitela koji su se pozvali na prava koja proizlaze iz Prvog amandmana američkog Ustava.

Dosad su objavljeni brojni znanstveni radovi o povezanosti mobitela i zloćudnih oboljenja, ali sa sasvim različitim rezultatima. Rezultati su uglavnom ovisili o tome tko je financirao znanstvenike. Još je prije desetak godina prof. Dariusz Leszczynski iz Finske agencije za radijaciju i nuklearnu sigurnost upozorio na moguće zdravstvene rizike od uporabe mobitela. Bio je jedan od 30-ak stručnjaka na Međunarodnoj konferenciji o raku (IRAC) na kojoj su znanstveni autoriteti na tom području poslali poruku - zračenje iz mobitela vjerojatno je kancerogeno!

Leszczynski tvrdi da postoji dovoljno laboratorijskih dokaza koji mogu poduprijeti postojanje zdravstvenih rizika zbog mobitela. Naravno, nije trebalo čekati dugo da se pojave znanstvenici koji su doveli u pitanje ovu analizu.

Dr. Annie Sasco s Odjela za epidemiologiju i prevenciju raka na sveučilištu u Bordeauxu na prošlotjednoj je londonskoj konferenciji rekla kako je činjenica da se rak mozga kod djece povećava za jedan do dva posto godišnje.

- Može li to biti zbog okoliša u kojemu danas živimo, u što su uključeni i mobiteli - pita se Sasco.

- Potpuno je neetično da se studije koje bi sve to dokazale ne rade brže i na velikom broju korisnika i da se ne financiraju samostalno, bez utjecaja industrije. Ali, više od industrije brinu me tzv. nezavisni znanstvenici koji govore da nema problema - ističe prof. Sasco.

Denis Henshaw sa sveučilišta u Bristolu, profesor koji proučava utjecaj zračenja na ljude, napominje: - Javnost ima pravo znati ove informacije. Mi ne možemo dokazati uzročnu vezu između raka mozga i mobitela, ali to svakako treba uzeti u obzir kao jedno od mogućih objašnjenja za povećanje tumora.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:51