POGUBNO PO ZDRAVLJE

MOŽE LI SE ŽIVJETI SAMO SNADOMJESCIMA U PREHRANI?Muškarac koji je to pokušaoostao je šokiran rezultatima

 Getty Images/Flickr

Daju energiju...hrane...puni su vitamina... Supermarketi su pretrpani pločicama, shakeovima, juhama, prašcima, vrećicama i napicima ojačanim vitaminima i mineralima koji obećavaju sve dobrobiti uravnotežene prehrane bez previše truda i muke. Tržište nadomjestaka prehrani samo je u ovoj godini poraslo za nevjerojatnih 85 posto, no koliko je istine u tome što takvi proizvodi obećavaju i mogu li oni usitinu zamijeniti prehranu svježim namirnicama?

To je odlučio provjeriti Nick Harding, muškarac koji je dobrovoljno na tjedan dana svoju uobičajenu zdravu prehranu zamijenio nadomjescima prehrani. Prije eksperimenta obavio je pretrage krvi u londonskoj bolnici St. John and St. Elizabeth, koji su pokazali da nema nikakvih zdravstvenih problema. Nutricionistica s kojom se savjetovao ga je upozorila da bi mogao imati probavnih problema, promjene u raspoloženjima te neke nutritivne deficijencije. – Neki od tih proizvoda imaju vrlo mali udio kalorija i vlakna, a vrlo visok udio proteina, šećera i soli – objasnilu mu je nutricionistica Phaedra Dihmis.

Nakon prvog dana Nick Harding još nije imao nikakvih problema osim što se osjećao prilično deprimirano zbog svih tih vrećica, bočica i pločica. Već drugog dana svog eksperimenta, unatoč obećavanim zalihama energije Nick je izdržao samo 30 minuta treninga u teretani, što je polovica od vremena koje inače provodi vježbajući.

Osjećao se gladan, umoran i drhtao je, a gladan je navečer i legao u krevet. Glad se nastavila i četvrtog dana, a probudio se i s glavoboljom.

Osim toga, zapela je i njegova inače redovna probava, a javio se i neugodan problem vjetrova. Svakih nekoliko sati osjećao je napadaje gladi popraćene slabošću i znojenjem. Imao je probleme s koncentracijom i počeo je opsesivno razmišljati o hrani. Petog dana osjećao je kao mu drhte noge i ozbiljno se zabrinuo za svoje zdravlje, a stanje se nije popravilo ni preostala dva dana eksperimenta.

Analiza krvi nakon eksperimenta pokazala je da ima smanjene vrijednosti fosfata, nužnih za zdravlje kostiju i zuba, te živčane i mišićne funkcije. Pokazalo se i da ima vrlo niske vrijednosti kolesterola, onog dobrog (HDL), koje su prije eksperimenta bile vrlo visoke.

Stručnjaci smatraju da je jedan od razloga što se osjećao gladnim i s nedostatkom energije to što su takvi proizvodi ekstremno puni šećera. A epizode drhtavice mogle bi biti posljedica viška glikogena koji se pohranio u jetri. Ukratko, Nick Harding kaže da mu je to bilo grozno iskustvo, a posljedice dugoročne konzumacije takvih proizvoda mogle bi biti vrlo ozbiljne za zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:09