'UVOZ' OSPICA

MOŽE LI U HRVATSKOJ IZBITI EPIDEMIJA OSPICA? 'Svake godine imamo pokoji slučaj ospica, procijepljenost je zadnjih godina pala, za čak 6 posto'

Ilustracija
 Goran Šebelić / CROPIX
 

Ospice u Srbiji, ospice u Sloveniji, ospice u Švedskoj, gdje je čak 54 novorođenčadi moralo dobiti injekciju antitijela ne bi li ih se zaštitilo jer su bili u kontaktu sa zaraženim djelatnikom. Može li ta dječja zarazna bolest iz susjedstva stići i u Hrvatsku i izazvati epidemiju?

Pitanje je to na koje se ovih dana traži odgovor stručnjaka s obzirom na to da je u Srbiji epidemija odnijela i dva života. Epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Bernard Kaić kaže kako se i u Hrvatskoj svake godine pojavi pokoji slučaj ospica, ali da je uvijek riječ o “uvozu” s obzirom na to da nemamo tzv. cirkulirajući virus koji bi posljedično mogao zaraziti puno osoba. Naglašava da je, primjerice, u 2016. bilo sedam registriranih slučajeva ospica, a najviše se posljednjih godina bilježilo u sezoni 2014.-2015., kada je bilo 220 oboljelih.

Dodaje da je posljednjih godina procijepljenost djece u Hrvatskoj pala s uobičajenih 95 na 89 posto prema trenutno dostupnim podacima za 2016., pa je rizik od zaraze ipak nešto povećan. Osobito je zabrinjavajući pad u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je prosječno cijepljeno samo 65 posto djece. - Roditelji koji su dosad izbjegavali cijepiti svoju djecu, mogu to naknadno učiniti jer će ih tako najbolje zaštititi od zaraze, a naglašavam da cjepiva ima - kaže dr. Kaić.

Čini se da su se ovih dana ipak “pokrenuli” roditelji koji su dosad uporno odbijali cijepiti svoju djecu jer su shvatili da je riječ o bolesti koja nije potpuno bezopasna. Nakon što je objavljeno da je u Srbiji nedavno umrlo dijete oboljelo od ospica, sve više njih, pa i djedova i baka, zove Zavod, ali i pedijatre kako bi se informirali o mogućnostima cijepljenja. Zanimljivo je da neki inzistiraju samo na mogućem cijepljenju protiv ospica, “ali ne bi htjeli i cijepljenje protiv zaušnjaka i rubeole”.

- Valja naglasiti da cjepiva u Hrvatskoj ima i svi koji žele cijepiti svoju djecu mogu to učiniti, ali samo s tzv. trovalentnim cjepivom, u kojem je sadržano i ono protiv ospica. Naime, već nekoliko godina nema jednovalentnog cjepiva protiv ospica nigdje, pa ni u Hrvatskoj - objašnjava dr. Kaić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:14