DVOSTRUKI UDARAC

MOŽE LI VAS BOLNA MENSTRUACIJA UČINITI GLUPOM? Iznenadit će vas rezultati novog istraživanja

 Ilustracija

Menstrualna bol, koja se još naziva i dismenoreja, često je bolno stanje koje poađa više od 40 posto žena svaki mjesec.

Simptomi uključuju bol, mučninu i grčeve, a procjenjuje se da oko 15 posto žena koje pate od menstrualnih bolova ima težak oblik tih bolova. No, prema rezultatima novog istraživanja, čini se da nas ona čini i manje inteligentnima.

Britanski znanstvenici sa Sveučilišta u Bathu su otkrili da bol smanjuje razinu kognitivnih sposobnosti. Naime, otkrili su da žene s menstrualnom boli lošije obavljaju računalne zadatke, ali i da bol smanjuje sposobnost pažnje i koncentracije.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

– Bol je vrlo raširena i uobičajena pojava, ali ona može imati i razorne posljedice na naš svakodnevni život. U ovoj studiji pokušali smo utvrditi kako uobičajena bol koju mnoge žene osjećaju po nekoliko dana mjesečno utječe na njihovu sposobnost da obavljaju niz složenih zadataka – kaže voditelj studije dr. Ed Keogh s Odsjeka za psihologiju Sveučilišta u Bathu.

Pokazalo se da posljedice boli nadilaze sam neugodan osjet boli te utječu čak i na naše misli i osjećaje. Za potrebe istraživanja znanstvenici su 52 odrasle žene s menstrualnim bolovima podvrgnuli testiranjima kojima su provjeravali stupanj njihove pažnje i koncentracije.

Testovima su mjerili njihovu sposobnost snalaženja u natjecateljskim zadacima, njihov raspon pažnje te sposobnost da podijele pažnju na obavljanje dva zadatka istovremeno. Ispostavilo se da menstrualna bol smanjuje ukupne kognitivne performanse kod žena jer su u danima kad je ona bila prisutna ispitanice lošije.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 10:09