CRNE BROJKE

Mračna prognoza WHO-a: ‘Smrt od raka drastično će porasti, zna se i koje zemlje su najugroženije‘

Bolnica, ilustracija

 Stanislav Krasilnikov/Tass/Profimedia/Stanislav Krasilnikov/tass/profimedia
Objašnjavaju da su uporaba duhana, konzumacija alkohola i pretilost ključni čimbenici sve veće učestalosti raka

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će broj globalnih slučajeva raka porasti za više od 75 posto do 2050. godine, prenosi The Guardian.

Najnoviji podaci WHO-ovog ogranka za rak, Međunarodne agencije za istraživanje raka, navode da je broj od 14,1 milijuna novih slučajeva u 2012. godini porastao na 20 milijuna novih slučajeva do 2022. godine. Broj smrtnih slučajeva se također povećao, s 8,2 milijuna u 2012. godini na 9,7 milijuna jedno desetljeće kasnije.

WHO predviđa da će do 2050. godine biti više od 35 milijuna novih slučajeva što je povećanje od 77 posto u odnosu na broj iz 2022. godine. Njihovo predviđanje za broj smrtnih slučajeva do 2050. godine iznosi više od 18 milijuna.

Svjetska zdravstvena organizacija objašnjava da su uporaba duhana, konzumacija alkohola i pretilost ključni čimbenici sve veće učestalosti raka, uz starenje i rast broja stanovništva.

Vjeruju da će zemlje s nižim prihodima doživjeti najveći proporcionalni porast broja slučajeva i udvostručenje broja smrtnih slučajeva.

- Utjecaj ovog porasta neće se ravnomjerno osjetiti u svim zemljama. Oni koji imaju najmanje resursa, snosit će najveći globalni teret raka - rekao je dr. Freddie Bray, voditelj odjela za nadzor raka.

Statistički podatci Globalnog opservatorija za rak, platforme napravljene od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka, pokrivaju 185 zemalja i 36 vrsta raka. Prema podacima na globalnoj razini iz 2022. godine, sveukupno deset vrsta raka je odgovorno za dvije trećine novih slučajeva.

Rak pluća najčešće je dijagnosticiran na globalnoj razini, s 12,4 posto novih slučajeva i 18,7 posto smrtnih slučajeva. Rak dojke kod žena je drugi najčešći oblik, ali iako čini 11,6 posto slučajeva, uzrokuje manje od 7 posto smrti. Drugi glavni uzroci smrti uključuju rak crijeva, jetre i želuca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2024 17:59