JAKA BOL

MUČI VAS ŽGARAVICA? Isplanirajte svoje obroke i doznajte kako se protiv nje boriti tijekom 24h

Za ublažavanje bolova, posebno žgaravice, može pomoći satnica prema kojoj bi trebalo planirati obroke

Gastritis, odnosno upala sluznice želuca, javlja se u bilo kojoj životnoj dobi, a prema trajanju simptoma i s njima povezanih tegoba dijeli se na akutni, tj. kratkotrajni, i kronični, koji može trajati mjesecima ili godinama. Najčešći je uzrok infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), a ostali mogući uzroci su lijekovi (salicilati, nesteroidni protuupalni lijekovi, kortikosteroidi), alkohol, kronično povraćanje, pretjerano izlučivanje želučane kiseline (npr. kod operacija, teške upale, opeklina ili ozljeda) te povrat kiseline (kod slabosti kružnog mišića koji u normalnim uvjetima to sprečava).

Simptomi su bol i nelagoda u gornjem dijelu trbuha, žgaravica, podrigivanje, napuhavanje, teže probavljanje hrane, mučnina, povraćanje, brzo zasićenje nakon obroka. Za njihovo ublažavanje, posebno žgaravice, može pomoći satnica prema kojoj bi trebalo planirati obroke.

• 7 sati

Kako biste izbjegli neugodan želučani refluks, doručak može uključivati čašu mlijeka, ali nikako ne pomiješanog s kakaom u prahu ili kavom. Možete pojesti i jogurt, suhe kekse ili kukuruzne pahuljice, ali bez dodatka čokolade. Ako već dulje vrijeme nemate simptome, možete si dopustiti jednu kavu dnevno, po mogućnosti bez kofeina. Izbjegavajte sokove od iscijeđenog voća, slane i slatke grickalice, čokoladice i slično.

• 11 sati

Za prijepodnevnu užinu najbolje je posegnuti za svježim, sezonskim voćem, ali valja izbjegavati agrume i svu kiselu hranu. Prednost dajte kruškama, jabukama i bananama. Jedite ih samo kao užinu, znači između obroka, a ne kao dio obroka, odnosno desert. Izbjegavajte sve voćne sokove - najbolji izbor pića je negazirana mineralna voda.

• 13 sati

Za ručak odaberite jedno jelo: primjerice, samo gustu juhu ili varivo s povrćem i mesom ili samo složenac od tjestenine i povrća ili mesa i slično. Ukratko, nastojte izbjegavati više sljedova različitih jela. Općenito, najbolji izbor su riba ili bijelo meso. Izbjegavajte masne i teške umake te previše složena i začinjena jela.

• 14 sati

Nakon ručka na noge! Najgore što može učiniti osoba koja pati od želučanog refluksa jest da dugo ostane sjediti nakon obroka. U tom položaju želudac je pod pritiskom, a taj pritisak pojačava problem podizanja kiseline. Najbolje je poslije ručka otići u kratku šetnju. Ležanje i drijemanje apsolutno je zabranjeno.

• 20 sati

Za večeru odaberite suprotno od onog što ste jeli za ručak: ako ste ručali varivo, večerajte rižoto, tjesteninu ili meso s prilogom od povrća, ili obratno. Najvažnije je pridržavati se toga da za ručak i večeru ne miješate više različitih jela.

• 23 sata

Dvostruki jastuk ili podignuto uzglavlje kreveta ne pomažu u sprečavanju želučanog refluksa kao što se to često misli. Naprotiv, glavno pravilo koje vam može pomoći da izbjegnete žgaravicu jest da pričekate barem tri sata nakon večere prije no što legnete u krevet te da prije odlaska na počinak ništa ne pijete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 18:04