‘ŽIVJETI ZDRAVO‘

Musić Milanović u borbi protiv debljine: ‘U svakoj županiji danas otvaramo po jednu hodačku stazu i park‘

 Ivana Nobilo/Cropix
Uz pješačke staze postavljene su sprave za vježbanje, klupe za sjedenje i klupe za dojenje

U svim hrvatskim županijama u ponedjeljak su u sklopu HZJZ-ova projekta "Živjeti zdravo" otvorene hodačke staze i parkovi koji će biti na raspolaganju građanima za aktivnosti na otvorenom, izvijestila je u ponedjeljak voditeljica projekta Sanja Musić Milanović.

Cilj je potaknuti ljude, posebno one koji su posljednjih godina tjelesno neaktivni, da u svoj život uključe redovito hodanje i naprave veliki korak prema očuvanju i unaprjeđenju vlastitog zdravlja, rekla je Musić Milanović na konferenciji za novinare .

"Na današnji Svjetski dan kretanja i 18. rođendan projekta 'Živjeti zdravo' u svim županijama otvaramo po jednu hodačku stazu i jedan park. S inicijalne ideje hodačke staze proširili smo se na drugu aktivnost - uređene parkove za djecu u kojima će se djeca igrati u sigurnom okruženju", kaže Musić Milanović.

Ideja je da se pješačke staze idućih godina proširi i na ostale gradove u županijama. "Nadamo se da ćemo za 18 godina gledati brojne staze i parkove u županijama diljem Hrvatske", poručila je.

Prekomjerna tjelesna masa i debljina značajni su čimbenik rizika za razvoj pet vodećih kroničnih bolesti, od kojih u Hrvatskoj obolijeva i umire preko 90 posto ljudi, a previše kilograma predstavlja i značajan rizik za razvoj težih oblika covida -19.

Veliki porast indeksa tjelesne mase

"Prvi rezultati nekih studija, poput one njemačkog instituta Robert Koch, pokazuju da je u godinu dana indeks tjelesne mase u Nijemaca narastao za kilogram po kvadratu visine, što je jako puno", kazala je Musić Milanović.

Uređenje staza i parkova financirano je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a stajalo je 2,5 milijuna kuna.

Na uređenim hodačkim stazama i u parkovima nastavit će se redovito provoditi aktivnosti "Hodanjem do zdravlja" i "Volonteri u parku" u svim županijama i Zagrebu.

Uz pješačke staze postavljene su sprave za vježbanje, klupe za sjedenje i klupe za dojenje te je olakšan pristup osobama s invaliditetom. U parkovima će volonteri organizirati razne aktivnosti radi usvajanja navike da se slobodno vrijeme provodi na otvorenom uz djecu i obitelj.

HZJZ provodi program promicanja zdravlja "Živjeti zdravo" u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Projekt se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda i traje od 2016. do 2022. godine.

Projektom se želi senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, a sastoji se od pet elemenata - Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2022 06:36