ZNANSTVENA STUDIJA

Muška djeca majki s traumama na početku trudnoće manje su plodna

 Goran Mehkek / Cropix

Muška djeca majki koje su u prvih 18 tjedana trudnoće prolazile kroz stresne događaje u životu, manje su plodna u odrasloj dobi, objavili su australski znanstvenici.

Analizom nalaza 643 muškarca u dobi od 20 godina otkriveno je da su oni čije su majke prošle kroz jedan ili više stresnih događaja u prvih 18 tjedana trudnoće imali lošiju kvalitetu sjemena i manje testosterona od onih koji tome nisu bili izloženi ili jesu u kasnijoj fazi trudnoće.

"Čini se da majčino stresno iskustvo u ranoj trudnoći utječe na kvalitetu sjemena njezina sina", rekao je suautor studije Roger Hart.

Ti su muškarci u prosjeku imali 36 posto manji broj spermija u ejakulatu, 12 posto manju mobilnost spermija i 11 posto nižu razinu testosterona.

Studija se odnosi na izuzetno stresne događaje poput smrti bliskog člana obitelji ili prijatelja, razvoda, gubitka posla, selidbe.

Stresni događaji kroz koje je prolazila majka nisu imali utjecaja na plodnost sinova ako su se zbili kasnije u trudnoći. "Testisi se razvijaju u ranoj fazi trudnoće", objasnio je Hart.

Premda stres u ranoj trudnoći sam po sebi neće uzrokovati mušku neplodnost, može povećati rizik da se to dogodi zajedno s ostalim faktorima koji na to utječu, poput pušenja, alkohola, dijabetesa, pretilosti, naglasio je Hart.

On i njegovi kolege sa Sveučilišta zapadne Australije u studiji su koristili podatke 2804 Australke koje su bile trudne između svibnja 1989. i studenoga 1991. i rodile su 2868 djece. Među njima su bila 1454 muška djeteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 19:42