PRELIMINARNI PODACI

MUŠKARCI KOJI PRIME KRV OD ŽENE KOJA JE BILA TRUDNA U VELIKOJ SU OPASNOSTI? Novo istraživanje: 'Takva transfuzija mogla bi biti fatalna'

 Dragan Matic / Ilustracija / CROPIX

Muškarci koji transfuzijom prime krv od žene koja je bila trudna mogli bi biti pod većim rizikom od smrti, pokazalo je to najnovije istraživanje, a prenosi The Telegraph.

Naime, znanstvenici vjeruju da antitijela, koja žena u drugom stanju razvija kako bi zaštitila bebu, kod muškaraca mogu izazvati potencijalno fatalne reakcije.

Stručnjaci napominju kako se njihova teza mora još detaljno istražiti, ali pokaže li se točnom, itekako će promijeniti cijeli sustav darivanja krvi. Samo u Velikoj Britaniji svake godine obavi se dva milijuna transfuzija, a pacijenti ni ne znaju kojega je spola njihov darivatelj.

Novo istraživanje potvrdilo je kako muški pacijenti, koji dobiju krv od žene koja je bila trudna, najčešće obolijevaju od akutne plućne insuficijencije uzrokovane transfuzijom (TRALI), koja nastupa jedan do šest sati nakon transfuzije, a može biti kobna.

Doktor Rutger Middelburg iz istraživačkog centra u Leidenu u Nizozemskoj kaže:

- Neke studije pokazale su da čak postoje razlike u fiziologiji crvenih krvnih stanica među spolovima. Alternativno objašnjenje možemo tražiti i u razlici u stanju tj. razini željeza kod žena i muškaraca.

Znanstvenici su u razdoblju od 2005. do 2015. godine u šest nizozemskih bolnica proučavali stopu smrtnosti kod 31.118 pacijenata koji su transfuzijom primili 59.320 doza krvi - skoro 4000 njih, odnosno 13 posto, umrlo je nakon što su primili krv - preminuo je 101 muškarac koji je primio krv od žene koja je bila trudna, a broj umrlih poslije transfuzije od muškog donora iznosio je 80. Žene koje nikada nisu bile trudne, a darivale su krv, bile su povezane sa samo 78 smrtnih slučajeva na 1000 muškaraca.

- Napominjem, ovo je i dalje samo opservacijska studija. Svi podaci koje smo prikupili isključivo su iz Nizozemske, a situacija, naravno, može biti potpuno drugačija u populacijama s različitim genetskim podrijetlom. Još nema stvarnog razloga za zabrinutost. Na kraju krajeva, i ja sam muškarac, a primio bih krv od žene koja je bila trudna - zaključio je dr. Middelburg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:15