NOVA STUDIJA

Muškarcima koji su bolovali od covida na tri se mjeseca smanjuje broj spermija i usporava ih

Ilustrativna fotografija

 Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia
Studija objavljena u časopisu Plodnost i neplodnost kaže da postoji povezanost između velikog broja antitijela i sperme lošije kvalitete

Bolest covid-19, bolest koju uzrokuje koronavirus SARS-CoV-2, broj spermija kod muškaraca smanjuje za 37 posto, usporava ih, a oboljele te tegobe znaju mučiti i po tri mjeseca, piše u studiji koja je u ponedjeljak objavljena u časopisu Plodnost i neplodnost.

Studija, koja još nije recenzirana, djelo je belgijskih znanstvenika, a nastala je nakon što su analizirali uzorke sperme 120 muškaraca koji su bolovali od covida s vidljivim simptomima, javlja RT.

Sudionici ispitivanja imali su prosječno 35 godina, a znanstvenicima su uzorke sperme predali nakon što su u prosjeku 52 dana bili bez simptoma.

Istraživanje je pokazalo da im je broj spermija pao za 37 posto.

Znanstvenici su otkrili da je utjecaj covida na mušku plodnost trajao tri mjeseca te da se broj spermija ispitanika nakon tog perioda vratio u normalu. Znanstvenici kažu da su spermiji tijekom toga perioda bili i 60 posto manje mobilni.

- Parovi koji žele zatrudnjeti moraju znati da kvaliteta sperme nakon oboljenja od covida-19 nije optimalna - stoji u studiji.

Međutim, znanstvenici su dodali je potrebno provesti još istraživanja kako bi se utvrdio dugoročan učinak covida na plodnost.

Otprije je poznato da drugi virusi, poput gripe, mogu oštetiti spermu. U slučaju gripe, znanstvenici drže da do oštećenja dođe zbog čestih vrućica koje uzrokuje gripa. Kada pričamo o covidu, vjeruje se da kvaliteta sperme padne zbog imunološkog odgovora tijela na covid.

U studiji objavljenoj u časopisu Plodnost i neplodnost stoji da postoji povezanost između velikog broja antitijela na covid u krvi i sperme lošije kvalitete.

Znanstvenici su također ustvrdili da postoje "snažni dokazi" da se covid-19 ne može prenijeti seksualnim putem, odnosno spermom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:48