BROJNE PREDNOSTI

Napravljeno cjepivo protiv korone u obliku tableta: ‘Mogli bi ga uzimati i sami kod kuće‘

Ilustracija
 Ana Sladojevic/Alamy/Alamy/Profimedia
Prednosti ovakvih cjepiva druge generacije bile bi lakša primjena, brža proizvodnja i jednostavnija distribucija.

Cjepivo protiv Covida-19 u obliku tablete trebalo bi ove godine krenuti s prvom fazom kliničkih ispitivanja.

Kompanija 'Oravax'koja radi na supstanci, objavila je kako se nada da će s testiranjem na ljudima započeti do lipnja. Ovaj korak najranija je faza i nema garancije da će ovakvo cjepivo biti učinkovito, a čak i ako bude, mogla bi prići godina i više do ne bude odobreno za upotrebu.

Moderna i Pfizer započeli su s prvom fazom kliničkih ispitivanja na ljudima u ožujku i svibnju 2020.

Prednosti ovakvih cjepiva druge generacije bile bi lakša primjena, brža proizvodnja i jednostavnija distribucija.

'Oravax' je zajednički projekt izraelsko-američke kompanije 'Oramed' i indijske 'Premas Biotech'.

- Cjepivo protiv Covida-19 u obliku tableta bi ljudi potencijalno mogli uzimati sami kod kuće i moglo bi ih se prevoziti u običnim hladnjacima i držati na sobnoj temperaturi te bi se do njih moglo doći logistički lakše bilo gdje na svijetu - kazao je izvršni direktor Orameda, Nadav Kidron, prenosi Bussines Insider.

No profesor s medicine na Sveučilištu Istočne Anglije Paul Hunter izrazio je oprez kazavši kako trebaju vjerodostojne studije koje bi dokazale djelotvornost oralnog cjepiva.

- Ipak, puno bi značilo ljudima koji se boje igle, a moglo bi se lakše i brže administrirati - kazao je i dodao kako bi oralna cjepiva mogla imati i druge benefite.

- Dosadašnja cjepiva dobra su za sprečavanje teških oblika bolesti, no često nisu tako dobra kad je riječ o prevenciji infekcije. S obzirom na to da se infekcija prvo razvija u nosu i grlu, ovakva vakcina bi mogla zaustaviti infekciju prije nego li se rasplamsa.

- Rezultati ispitivanja na životinjama su ohrabrujući. No, trebamo biti oprezni. No to ne znači da se oni mogu preslikati na ljude, stoga su potrebna klinička ispitivanja - ističe Hunter.

I drugi tipovi cjepiva druge generacije se trenutno istražuju, poput vakcine u obliku spreja za nos, a znanstvenici proučavaju i može li se cjepivo unijeti u organizam putem flastera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:29