PREVENCIJA

NEKE NAIZGLED NORMALNE PROMJENE MOGU BITI POKAZATELJ OZBILJNIH ZDRAVSTVENIH STANJA POPUT RAKA Ovih 15 simptoma žene ne bi nikad smjele zanemariti

 iStock

Tijelo žene stalno se mijenja. Tijekom cijelog života nastaju brojne promjene i u većini slučajeva to je sasvim normalno. Međutim, neke naizgled normalne promjene mogu biti pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih stanja poput raka. Znanstvenici iz centra “Fred Hutchinson” za istraživanje raka u Seattleu pod vodstvom dr. Robyn Anderson upozoravaju na simptome koji ukazuju na to da se u tijelu događa nešto loše, a to znači da ih se ne smije ignorirati, nego hitno treba posjetiti liječnika.

1. Promjene dojki

Iako većina kvržica koje se pojave na grudima ne znači da je riječ o raku, stanje se nipošto ne smije ignorirati. Svakako posjetite liječnika ako primijetite da su se bradavice uvukle, dojke promijenile oblik, imate iscjedak iz bradavice ili osjećate bol i preveliku osjetljivost grudi te promjene na koži dojke, poput crvenila. Odlazak na redovite kontrole, ultrazvuk i mamografiju vrlo je važan, a ako je potrebno i sumnja se na karcinom, napravit će se biopsija.

2. Nadutost

Potpuno je normalno da se žene ponekad osjećaju naduto, ali ako se simptomi nakon tjedan do dva ne povuku i ne osjećate se nimalo bolje, a posebno ako je nadutost praćena gubitkom kilograma ili krvarenjem, obavezno posjetite liječnika. Stalna nadutost može biti znak raka, uključujući dojke, debelog crijeva, jajnika, gušterače ili maternice te gastrointestinalnih problema. Ovisno o ostalim simptomima, proći ćete testove koji mogu uključivati ​​pregled zdjelice, krvne pretrage, mamografiju, kolonoskopiju, CT ili ultrazvuk kako bi se otkrio uzrok problema.

3. Krvarenje između ciklusa

Ako još uvijek imate menstruaciju i javlja se krvarenje koje nije dio vašeg uobičajenog mjesečnog ciklusa, svakako posjetite liječnika. Uzroka može biti mnogo, no treba isključiti endometrijski karcinom (karcinom sluznice maternice), koji je jedan od pet najčešćih u našoj zemlji. Krvarenje nakon menopauze nikad nije uobičajeno i treba odmah na kontrolu.

4. Promjene kože

Promjena veličine, oblika ili boje, kao i nagla pojava novih madeža znakovi su raka kože. Posjetite liječnika radi detaljnih pretraga i napravite biopsiju što je prije moguće.

5. Krv u mokraći ili stolici

Obavezno posjetite liječnika ako imate krvavu stolicu ili mokraću, pogotovo ako krvarenje traje više od jednog ili dva dana. Krvava stolica često se javlja zbog hemoroida, ali može biti i simptom raka debelog crijeva. Krvavi urin obično je prvi znak raka mokraćnog mjehura ili bubrega.

6. Promjene u limfnim čvorovima

Limfni čvorovi su male žlijezde veličine graha, smještene svugdje po tijelu. Većina promjena u njima dolazi od uobičajenih infekcija. No, neki rakovi, uključujući leukemiju i limfom, također mogu prouzročiti da se limfni čvorovi povećaju ili postanu mekani. Liječnička kontrola je nužna ako imate grudicu ili oteklinu bilo gdje u tijelu te ako traje mjesec dana ili više.

7. Teškoće s gutanjem

Povremene teškoće s gutanjem nisu nešto zbog čega se treba naglo zabrinuti. No, ako se stanje često ponavlja, posebno ako je praćeno povraćanjem ili gubitkom tjelesne težine, obratite se liječniku jer može ukazivati na rak grla ili želuca. Treba napraviti endoskopiju, CT vrata, prsnog koša i trbuha ili rendgensku snimku.

8. Žgaravica

Previše hrane, alkohola ili stresa može prouzročiti ozbiljnu žgaravicu. Prvo promijenite stil života i prehranu barem tjedan do dva kako biste vidjeli hoće li se stanje popraviti. Ako to ne pomogne, obratite se liječniku. Žgaravica koja ne prolazi ili se pogoršava, mogla bi značiti karcinom želuca, grla ili jajnika. Uporna žgaravica može oštetiti sluznicu jednjaka i dovesti do stanja zvanog Barrettov jednjak, a ono povećava rizik od razvoja raka grla.

9. Promjene u ustima

Ako pušite, pazite na žute, sive, bijele ili svijetlo crvene mrlje unutar usta ili na usnama. Također biste mogli razviti afte, bolne rane u ustima. Bilo koja od njih može upućivati na oralni karcinom. Pitajte svojeg liječnika ili stomatologa o testovima i liječenju.

10. Mršavljenje bez namjere

Većina žena čezne da im se višak kilograma magično istopi bez puno truda i gladovanja. Ali ako izgubite desetak kilograma, a niste promijenili način života, smanjili unos hrane ili uključili tjelesnu aktivnost, to može signalizirati da je riječ o zdravstvenom problemu. Nenamjeran gubitak težine nije štetan i često je prouzročen stresom ili problemima sa štitnjačom, ali može ukazivati i na mnogo ozbiljniji problem, kao što je rak gušterače.

Također su moguće i druge vrste raka, primjerice rak debelog crijeva, želuca i pluća. Vaš će liječnik vjerojatno zahtijevati puno testova za otkrivanje problema, uključujući krvne pretrage i testove poput PET-a ili CT-a.

11. Umor

Mnogo je žena umorno jer vode naporan život. Ali, ekstremni umor koji ne prestaje nije normalan. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako osjećate neobjašnjiv, pretjeran umor ili ako imate i druge simptome, poput krvi u stolici. Liječnik će tražiti kompletnu medicinsku povijest i uputiti vas na krvne pretrage.

12. Kašalj

Kašalj uglavnom prolazi samostalno tijekom tri do četiri tjedna. Nemojte zanemariti onaj koji traje dulje od toga, pogotovo ako pušite ili ostajete bez daha. Obavezno otiđite liječniku ako iskašljavate krv. Kašalj je najčešći simptom raka pluća.

13. Bol

Rak ne uzrokuje bolove u većini slučajeva, ali trajna bol može signalizirati rak kosti, mozga ili nekih drugih vrsta, posebno onih koji se šire. Obratite se liječniku ako imate neobjašnjive bolove koji traju mjesec dana ili dulje.

14. Bol u trbuhu i depresija

Rijetko je, ali bol u trbuhu i depresija mogu biti znak raka gušterače. Trebate li se brinuti? Ne, osim ako u vašoj obitelji već netko nije imao taj oblik raka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:56