OPASNOST ZA ZDRAVLJE

Nepoželjne i toksične biljke

Neke biljke mogu prouzročiti alergije, a neke su i izrazito otrovne, pa ne smijete dopustiti djeci da beru listove niti plodove

Topli ljetni dani idealno su vrijeme za boravak na otvorenome i u prirodi. Međutim, neke biljke mogu prouzročiti alergije, a neke su i izrazito otrovne, pa nemojte dopustiti djeci da beru listove ili plodove. Imenovat ćemo nekoliko otrovnih ukrasnih biljaka s kojima bi djeca mogla doći u dodir u našim parkovima i vrtovima:

Glicinija ima velike, mirisne grozdaste cvjetove plave, bijele ili crvene boje. Cijela biljka je otrovna jer sadrži alkaloide koji izazivaju mučninu, bolove u trbuhu, proljev i dehidraciju.

Hortenzija spada u veoma otrovne biljke. Kod osjetljivih osoba prilikom orezivanja može izazvati alergijski osip na koži, a konzumacija bilo kojeg zelenog dijela dovodi do mučnine i pojačanog znojenja.

Đurđica se često sadi u vrtovima kao ukrasna biljka, jer ima prelijepe bijele ili ružičaste mirisne cvjetiće. Cijela biljka je otrovna jer sadrži dvadeset toksičnih glikozida. Zbog toga nakon svakog dodira cvijeta, stabljike ili gomolja operite djeci ruke. Cvijet đurđice sadrži heterozide koji utječu na rad srca, a izazivaju i mučninu, vrtoglavicu, povraćanje, grčeve i bolove u ustima.

Krizantema je izrazito otrovna biljka koja kod osjetljivih osoba izaziva svrab i naticanja kože. Vrtlari je često sade da bi otjerali zečeve koji izbegavaju ovu biljku zbog njenih toksičnih svojstava.

Oleander je zimzelena višegodišnja biljka na kojoj je otrovan svaki dio biljke. Sadrži toksične glikozide koji izazivaju promjene u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi. Vrlo opasno je gutanje čak i jednog lista.

Rododendron je biljka koju krase prelijepi bijeli, ružičasti, crveni ili plavi cvjetovi. U slučaju konzumiranja izaziva mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, teškoće u disanju i gubitak ravnoteže.

Narcis je višegodišnja biljka koja sadrži alkaloide. Ukoliko dijete zagrize ili proguta lukovicu narcisa dolazi do grčeva, proljeva, povraćanja, glavobolje i zamagljenog vida. U težim slučajevima mogu nastupiti smetnje u radu srca.

Anđeoske trubice imaju velike trubaste cvjetove opojnog mirisa. Kako svi dijelovi biljke sadrže alkaloide skopolamin i atropin, njeno konzumiranje je izuzetno opasno. Obavezno posjetite liječnika.

Naprstak je prekrasna dekorativna biljka sa zvonastim bijelim, ružičastim ili ljubičastim cvjetovima. Svi dijelovi biljke su otrovni. U slučaju konzumiranja javlja se mučnina, nesvjestica i grčevi, a može dovesti i do kardiovaskularnih problema, pa čak i infarkta.

Kala sadrži kalcij oksalat. Cijela biljka je otrovna, ali najviše list. Izaziva iritaciju kože, naticanje usta i grla, akutno povraćanje i proljev.

Ligustrum ima otrovne bobice i lišće. Pelud ligustruma izaziva astmu i ekcem, a konzumiranje bobica izaziva probavne i živčane smetnje.

Euonymus (kurika) mami jarko obojenim plodovima koji sadrže alkaloid teobromin, kafetin i gorke terpene. Gutanje plodova može dovesti do oštećenja jetre i bubrega.

Zumbul je proljetna cvjetnica jakog mirisa i raskošnih boja. Otrovni dio biljke je lukovica. Kod osjetljivih osoba dodir lukovice može iritirati kožu, dok konzumiranje lukovice izaziva mučninu, povraćanje i drhtavicu.

Tisa više podsjeća na gust grm nego na drvo. Cijela biljka je otrovna jer sadrži alkaloid taksin, osim crvenog omotača koji obavija sjeme. Simptomi trovanja su mučnina, povraćanje, proljev, nedostatak daha, grčevi i drhtanje.

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 07:25