ALARMANTNI PODACI IZ KLAIĆEVE

Neurokirurg Miroslav Gjurašin: U Hrvatskoj se svakih osam dana otkrije jedan novi slučaj tumora mozga kod djece

 Damir Krajač / CROPIX
U Hrvatskoj se svakih osam dana otkrije jedan novi slučaj tumora mozga kod djece

ZAGREB - Prema dr. Miroslavu Gjurašinu, neurokirurgu u Klaićevoj bolnici u Zagrebu, u prva dva mjeseca ove godine u Hrvatskoj je zabilježen nagli porast broja slučajeva djece s tumorom na mozgu – operirano ih je čak 10, piše tportal.hr.

U Hrvatskoj se, kaže Gjurašin, svakih osam dana otkrije jedan novi slučaj tumora mozga kod djece. Od čvrstih tumora on je najčešći tumor u populaciji do 18 godina. Češća je jedino leukemija. Ukupno godišnje od raka kod nas oboli između 140 i 150 djece: 40-ak slučajeva otpada na tumore mozga, a ostali na sve druge dijelove tijela.

- Mali broj djece uspije sasvim ozdraviti, no izlječenje je ipak moguće, pa treba nastojati i ustrajati, kaže Gjurašin.

- Prije su svi oboljeli umirali, dok danas ipak ima djece koja se izliječe i dalje žive. Stoga se itekako ima smisla liječiti, rekao je.

Gjurašin upozorava da svi, od pedijatara do školske medicine i kliničkih pedijatarskih ambulanti, trebaju biti na oprezu i pravovremeno posumnjati te uputiti dijete na mjesto gdje se bolest može isključiti ili potvrditi. Ističe da roditelji svakako trebaju obratiti pažnju na potencijalne simptome, ako traju dulje od dva tjedna.

- Preduge glavobolje, ako dijete drži glavu ukrivo dulje od dva tjedna, poremećaj hoda, povraćanje ako u pitanju nije viroza ili neka druga manje ozbiljna bolest, naročito ako dijete povraća u mlazu ujutro nakon buđenja i prije obroka, ako mu oči počnu plesati, odnosno ako dobije tzv. dvoslike, ako im se tresu ruke ili noge, a u najtežim slučajevima dijete može čak prestati hodati, objašnjava Gjurašin, a prenosi tportal.hr .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:22