VLADA NESTAŠICA

Nijemci poludjeli za lijekom protiv proljeva za koji se na društvenim mrežama tvrdi da liječi mamurluk

Lijek Elotrans

 Monika Skolimowska/Dpa Picture-alliance Via AFP
Proizvođač lijeka je prije nekoliko tjedana na Instagramu obećao povećanje proizvodnih kapaciteta

Lijek protiv proljeva Elotrans, koji se izdaje bez recepta, sve je teži pronaći u Njemačkoj zbog njegove popularnosti na društvenim mrežama, gdje se predstavlja kao lijek protiv mamurluka, rekli su farmaceuti.

"Došlo je do uskog grla u dostavi jer je potražnja tako velika", rekao je Stefan Fink, član uprave saveza njemačkih udruženja farmaceuta, a prenosi u nedjelju njemačka agencija dpa.

Elotrans trenutno nije dostupan kod mnogih trgovaca na veliko, izjavio je Fink, što znači da se lijek ne može pronaći na policama ljekarni, a redovito je rasprodan i na internetu.

Mjesecima se lijek, koji proizvodi njemačka farmaceutska tvrtka STADA, koja se specijalizirala za generičke lijekove i lijekove koji se izdaju bez recepta, na TIkToku i Instagramu reklamira kao lijek protiv mamurluka.

"Čini se da zaista postoji snažna poveznica", rekao je Fink o nestašici, koja je započela ljetos, i objavama na društvenim mrežama.

U komentarima na Elontransovom profilu na Instagramu i u recenzijama internetskih preprodavača uglavnom se spominje korištenje proizvoda prije ili tijekom velikog tuluma.

Proizvođač lijeka je prije nekoliko tjedana na Instagramu obećao povećanje proizvodnih kapaciteta.

Fink je rekao da ljudi koji žele izliječiti mamurluk oduzimaju Elotrans djeci s akutnim proljevom i ljudima koji putuju na duge relacije te se žele zaštititi od želučanih tegoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2022 10:12