TKO SI TI?

'NISAM PREPOZNALA NI BIVŠEG MUŽA, ČOVJEKA S KOJIM SAM ŽIVJELA GODINAMA' Mračna strana poremećaja o kojem se izrazito malo zna, a češći je od autizma

 Ilustracija / Profimedia, Caia Image

Je li vam se ikada desilo da pred vama stoji osoba koja vas očito (pre)poznaje, ali vi nemate pojma tko je on/a? Ako je vaš odgovor potvrdan, moguće je da patite od prozopagnozije, bolesti koja je, tvrde stručnjaci, u Velikoj Britaniji češća i od autizma, prenosi The Guardian.

Ovaj poremećaj percepcije ljudskoga lica, od kojega pati svaka 50. osoba, uzrokuje da osobe ne prepoznaju druge, a isti je dijagnosticiran i holivudskom glumcu Bradu Pittu (54).

Sarah Bate, izvanredna profesorica psihologije na sveučilištu u Bournemouthu, već godinama se bavi razvijanjem programa koji oboljelima pomažu naučiti raspoznavati lica, a ova metoda osobito je, ističe liječnica, važna za djecu.

- Prozopagnozija može negativno utjecati na socijalni i emocionalni razvoj čovjeka. Možda nikada nećemo pronaći lijek za nju, ali zainteresirani smo za rano otkrivanje, tako da imamo priliku poboljšati vještine prepoznavanja lica u tom kritičnom razdoblju, točnije djetinjstvu - objasnila je Sarah Bate.

Mary (52), koja pati od prozopagnozije, za Guardian kaže kako je kroz program naučila raspoznavati ljude pomoću, primjerice, glasa ili frizure.

- Čak sam imala problema s bivšim suprugom, čovjekom s kojim sam godinama živjela - kad sam ga vidjela nekoliko godina poslije razvoda, nisam ga prepoznala, nisam imala pojma tko je - prepričala je dotična Mary jednu od neugodnih situacija u kojoj se našla zbog prozopagnozije.

- Vodila sam lokal u kojem smo posluživali čajeve, no za šankom je uvijek morala biti moja šogorica jer ja nisam mogla pratiti situaciju ako bi se neka mušterija prebacila za drugi stol. Kad bi mi došli platiti, pojma ne bih imala tko su i što su točno popili... U svakom slučaju, bilo bi teško i osjećala bih sram, a mušterije bi mislile da sam bahata..., pojasnila je Mary.

Inače, dr. Bate kaže kako je veća vjerojatnost da će ovu dijagnozu imati ljudi s nekom ozljedom mozga, ali također je moguće i roditi se s njom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:51