IN FITNESS VERITAS

NIŠTA BEZ ZNOJA Vino pomaže srcu samo ako vježbate

Rezultati jednogodišnje studije profesora Miloša Taborskog iz Češke, sprovedene na 146 ispitanika, pokazuju kako vino štiti od kardiovaskularnih bolesti samo kod osoba koje redovno vježbaju, ali ne i kod ostalih.

Studija In Vino Veritas (IVV) prva je takve vrste provedena u dužem vremenskom razdoblju, a obuhvatila je ispitanike s malim i srednjim rizikom oboljenja od kardiovaskularnih bolesti. Ispitanici su dobili jednogodišnju zalihu crvenog (Pinot Noir) i bijelog (Chardonnay-Pinot) vina, iste berbe i istog zemljopisnog podrijetla.

Obvezali su se kako će vino piti u umjerenim količinama, što, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, znači do 0,2 L za žene i 0,3 L za muškarce dnevno, ne više od pet dana u tjednu. Pritom su vodili dnevnik u koji su pisali što su jeli, koje su lijekove pili, jesu li konzumirali dodatni alkohol i koliko su vježbali. Zanimljivo je da su morali vratiti plutene čepove s otvorenih boca, kako bi dokazali da su vino popili, a ne prodali.

Izmjeren im je kolesterol prije početka i po završetku 'eksperimenta', nakon 12 mjeseci. Otkrili su kako nakon godinu dana nije bilo razlike u razini 'dobrog' HDL kolesterola dok je LDL kolesterol bio niži u obje kontrolne grupe (crno i bijelo vino), a ukupna razina kolesterola pala je samo kod onih koji su pili crno vino.

'Porast HDL kolesterola glavni je indikator zaštite od kardiovaskularnih bolesti, stoga možemo zaključiti kako niti bijelo, niti crveno vino nisu na taj način utjecali na ispitanike', kaže profesor Taborsky.

'Jedini pozitivan rezultat dobili smo u podgrupi pacijenata koji su redovno vježbali', dodaje Taborsky. 'Među njima, HDL kolesterol se povećao, a LDL smanjio u obje kontrolne grupe. Vjerojatno postoji veza između niskih doza etilnog alkohola u vinu i vježbanja koja pomaže spriječiti kardiovaskularne bolesti.'

Zaključak istraživanja profesor Taborsky je sažeo na kraju predavanja održanog na kongresu Europskog društva kardiologa: 'Naša studija pokazuje kako kombinacija umjerenih količina vina, plus redovno vježbanje, poboljšava markere ateroskleroze i sugerira da takva kombinacija štiti od kardiovaskularnih bolesti'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 11:08