POTREBNA PODRŠKA

NOVA ISTRAŽIVANJA UKAZUJU NA VELIKI PROBLEM Žene s dijabetesom odustaju od dojenja

 Thinkstock

Dojenje se smatra korisnim i za dijete i za majku. Mlijeko djetetu daje hranjive tvari koje ga jačaju, a dojenje smanjuje rizik od raka dojke i jajnika. Nova istraživanja ukazuju na to kako je manje vjerojatno da će žene s dijabetesom dojiti u odnosu na zdrave majke.

Istraživački tim koji vodi Reena Oza-Frank proveo je istraživanje u dječjoj bolnici Columbus, Ohio. U prijašnjim je istraživanjima dokazano kako djeca čije su majke za vrijeme trudnoće dobile dijabetes, tzv. gestacijski dijabetes, imaju veću vjerojatnost da razviju hipoglikemiju odmah nakon rođenja ili da kasnije u životu obole od dijabetesa tipa 2.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Vodeći se time, dr. Oza-Frank navodi kako dojenje može uvelike pomoći. Istraživači su željeli proučiti koliki utjecaj imaju gestacijski dijabetes ili dijabetes koji majka ima i prije trudnoće na početak dojenja i samo dojenje.

Analizirani su podaci 73.000 žena te je identificirano 8,8% žena koje su imale gestacijski dijabetes te 1,7% žena koje su i prije trudnoće imale dijabetes. Istraživački tim je izdvojio i druge moguće varijable koje imaju utjecaj na odluku o dojenju. Neke od njih su dob, dohodak, nacionalnost.

Otkriveno je kako žene s gestacijskim dijabetesom i one koje ga nemaju imaju jednaku vjerojatnost da će započeti s dojenjem, no žene s gestacijskim dijabetesom dojit će dva mjeseca kraće. Žene s dijabetesom prije trudnoće imaju najmanju volju za početkom dojenja, a to znači da im je potrebna veća podrška za početak i održavanje dojenja, dok je ženama s gestacijskim dijabetesom potrebna podrška kako bi dulje dojile.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Poduka trudnica s dijabetesom može olakšati brigu o dojenju. Čak 30% dijabetičarki kaže kako ih njihova bolest i lijekovi koje uzimaju odvraćaju od odluke o dojenju. Osjećaju da ne mogu dati dovoljno mlijeka svojoj dojenčadi te zato odustaju od dojenja.

U planu su stoga daljnja istraživanja koja će istražiti obrasce dojenja u prvoj godini djetetova života te uvođenje hrane na bočicu i krute hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:36