OTKRIĆE

NOVA KOMBINACIJA LIJEKOVA USPJEŠNO ZAUSTAVLJA RAZVOJ RAKA 'Ovo je vrlo uzbudljivo i oboljelima značajno produljuje život'

Ilustracija
 Eric Gaillard / REUTERS

Znanstvenici su objavili uzbudljivu vijest vezanu uz liječenje raka. Naime, nova kombinacija lijekova, čini se, uspješno smanjuje nastale tumore i zaustavlja njihov rast, pokazale su kliničke studije. To bi moglo značiti značajno produljenje života oboljelih.

Znanstvenici u Velikoj Britaniji kažu da su rezultati kombiniranja dvije vrste kemoterapije – vistusertib i paclitaxel – obećavajući jer ti lijekovi zajedno uspješno pomažu kod zadnjih stadija raka koji je postao otporan na druge konvencionalne tretmane.

Iako se radi tek o početnim stadijima studije te se ispituje sigurnost ovih lijekova, prvi rezultati pokazuju da su se tumori kod polovice oboljelih od raka jajnika i 35 posto oboljelih od raka pluća smanjili najmanje za trećinu.

Tim znanstvenika s Instituta za istraživanje raka u Londonu i Kraljevske Marsden NHS zaklade, također je otkrio da koktel lijekova zaustavlja rast tumora na prosječno 5,8 mjeseci.

Kombinaciju lijekova testirali su na 25 žena s uznapredovalim rakom jajnika i na 40 pacijenata s rakom pluća.

Svi uključeni u studiju, koja je objavljena u časopisu Annals of Oncology, imali su već uznapredovali oblik raka i standardne metode liječenja više im nisu pomagale.

Profesor Udai Banerji, zamjenik direktora odjela za razvoj novih lijekova na Institutu za istraživanje raka, kaže: 'Kombinirali smo kemoterapiju s odabranim lijekovima koji onemogućuju stanicama raka da reagiraju na tretman kako bi preživjele. Ono što smo otkrili, vrlo je uzbudljivo. Kod više od polovine žena s rakom jajnika i više od trećine osoba s rakom pluća, zamijetili smo da se tumori smanjuju. A to su pacijenti koji su ostali bez drugih opcija.'

Znanstvenici su razvili ovu kombinaciju lijekova nakon što su primijetili da stanice raka otporne na kemoterapiju sadrže visoku razinu molekule nazvane p-S6K koja im možda pomaže da brže rastu.

Lijek vistustertib djeluje na dva proteina koji aktiviraju p-S6K. Znanstvenici vjeruju da kombiniranje tog lijeka s paclitaxelom sprječava stanice raka da iskoriste tu molekulu za rast.

Profesor Paul Workman, izvršni direktor Instituta za istraživanje raka kaže: 'Divno je što je mnogim ženama i muškarcima uključenima u istraživanje omogućeno da još mjesece provedu sa svojim najmilijima, pogotovo zato što su iscrpili sve druge opcije liječenja. Željno iščekujem rezultate dodatnih testiranja.'

Za drugu fazu testiranja odabrano je 140 žena kojima se vratio rak jajnika, a rezultati kombinacije lijekova bit će poznati iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:53