LJEKOVITA BILJKA

NOVA STUDIJA Osim što ružmarin liječi bronhitis, njegov miris može poboljšati rad mozga

 Thinkstock

Ružmarin ima dugu povijest. Osim u kulinarstvu, tradicionalno se koristi kao lijek, kada se udiše na paru kažu da može liječiti bronhitis, a uspostavljena je sada veza između ružmarina, poboljšanja kognitivnih funkcija i raspoloženja. Dr. Marka Mossa koji je osmislio i napisao studiju, zanimala je mirisna aroma ružmarina i dokazao je povezanost razine ružmarina – odnosno aktivnog sastojka 1,8 cineola u krvi, s poboljšanim kognitivnim učinkom.

- Nismo čak bili toliko iznenađeni poboljšanjem kognitivnih sposobnosti nakon izlaganja aromi ružmarina, već je bilo zanimljivo je da je udisanje mirisa bilo povezano s razinama 1,8- cineola u krvnoj plazmi – kaže Moss.

Za potrebe istraživanja 20 ispitanika bilo je izloženo različitim razinama aroma ružmarina, a zatim su ispunjavali testove kognitivnih sposobnosti i davali procjenu raspoloženja. Rezultati su pokazali da je veća koncentracija 1,8 cineola bila povezana s boljom učinkovitošću u brzini i točnosti. Međutim, iako nas ružmarin čini pametnijima, ne djeluje dobro na raspoloženje; što je bila veća koncentracija 1,8 cineola u krvi, ispitanici su bili lošije raspoloženi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 03:12