OBJAVLJENO ISTRAŽIVANJE

Nova studija upozorava: Popularna metoda mršavljenja mogla bi biti kobna za srce!

Ilustrativna fotografija

 Deyan Georgiev/Panthermedia/Profimedia/Deyan Georgiev/panthermedia/profimedia
Istraživači su analizirali podatke od oko 20.000 odraslih

Isprekidani ili povremeni post je u posljednje vrijeme postao popularna metoda mršavljenja, međutim nedavna je studija došla do otkrića koje je dovelo u pitanje koliko je takav način prehrane siguran i zdrav, piše Bloomberg.

Ograničavanje vremena u kojem uzimamo obroke na samo osam sati dnevno povezano je s povećanjem rizika od smrti od srčanih bolesti za 91 posto, zaključak je studije koja je objavljena u ponedjeljak u Chicagu.

Američko udruženje za srce (AHA) objavilo je samo sažetak tako da još nisu poznati svi detalji studije koju su pregledali drugi stručnjaci prije objave, navodi AHA.

Intervencije u načinu života usmjerene na mršavljenje došle su pod posebno povećalo ponajviše zbog nove generacije lijekova koja pomaže ljudima izgubiti kilograme.

Neki su liječnici doveli u pitanje nalaze studije, rekavši da su mogli biti iskrivljeni zbog individualnih razlika (poput nekih srčanih bolesti) među pacijentima koji su postili i kontrolne skupine, koja je konzumirala hranu na uobičajen način, odnosno tijekom 12 do 16 sati u jednom danu.

‘Vremenski ograničena prehrana popularna je kao sredstvo za smanjenje unosa kalorija‘, rekao je Keith Frayn, profesor metabolizma na Sveučilištu u Oxfordu, u izjavi za UK Science Media Center.

‘Ovaj rad je vrlo važan jer pokazuje da su nam potrebne dugoročne studije o učincima ove prakse. Ali treba naglasiti da ovaj sažetak ipak nije dao odgovore na mnoga važna pitanja.‘

Istraživači, predvođeni Victorom Zhongom s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Jiao Tong u Šangaju, analizirali su podatke od oko 20.000 odraslih uključenih u Nacionalnu anketu o ispitivanju zdravlja i prehrane američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Studija je proučavala odgovore ispitanika zajedno s podacima o smrti od 2003. do 2019. Budući da se djelomično oslanjala na podatke prikupljene od pacijenata koji su se morali prisjetiti što su jeli tijekom dva dana, znanstvenici su rekli da postoji prostor za potencijalne netočnosti. Otprilike polovica pacijenata bili su muškarci, a prosječna dob bila je 48 godina. Također, nije jasno koliko su se dugo pacijenti držali povremenog posta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:59