VELIKA PROMJENA

NOVI ALARMATNI PODACI Za čak 60 posto svih problema bračne neplodnosti uzrok je muškarac!

 Shutterstock
To je povećanje od 20 posto u samo jednom desetljeću i razlog za golem interes stručnjaka za liječenje neplodnosti

Muška neplodnost bit će jedna od glavnih tema svjetskog skupa stručnjaka koji se bave neplodnošću, koji se ovog mjeseca održava u Ahmedabadu u Indiji. Dugo se smatralo da je većina problema sa začećem povezana sa ženskom stranom para, no znanstvenici tvrde kako je sada kod čak 60 posto svih problema bračne neplodnosti, uzrok muškarac!

To je povećanje od 20 posto u samo jednom desetljeću i razlog za golem interes stručnjaka za liječenje neplodnosti.

- Promjene u načinu života i čimbenici iz okoliša imaju izravan utjecaj na mušku plodnost - izjavila je dr. Geetha Haripriya, vodeća indijska stručnjakinja za liječenje neplodnosti, najavljujući kongres.

Najveći rizik za probleme s plodnošću imaju muškarci koji rade poslove kod kojih nema radnog vremena, jer sve češće imaju neuredne biološke cikluse. To vodi povećanju stresa, pušenju, alkoholu, pogrešnoj prehrani. Jede se u svako doba dana i noći, malo spava, iscrpljuje...

- Prije 10 godina glavni uzročnik muških problema s plodnošću bile su infekcije, no danas se čini kako okruženje ima veću ulogu - rekla je.

Sve je više muškaraca sa smanjenim brojem spermija, slabo pokretljivom ili deformiranim spermijima, te erektilnom disfunkcijom. Smatra se i da povišene temperature i kemijsko zagađenje imaju velik utjecaj.

Dr. Haripriya upozorava da, bez obzira to što je muška neplodnost sve veći problem, to ne znači da se žene liječe bolje i uspješnije - policistični jajnici i endometrioza i dalje su golem problem, kao i sve kasnije rađanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:46