VAŽNA STUDIJA

Novi lijek protiv dijabetesa mogao bi pomoći pretilim osobama da skinu i 20 posto suvišnih kilograma

Pretili muškarac, Ilustrativna fotografija

 Dominic Lipinski/Pa Images/Profimedia/Dominic Lipinski/Pa Images/Profimedia
Lijek tirzepatid djeluje tako da oponaša hormone u tijelu koji pomažu ljudima da se osjećaju sitima nakon jela

Tirzepatid, novi lijek protiv dijabetesa tipa 2, dovodi do značajnog gubitka tjelesne težine pretilih ljudi, pokazala je studija međunarodne skupine znanstvenika objavljena u časopisu New England Journal of Medicine.

Studija je obuhvatila 2539 ispitanika od kojih je 94,5 posto bilo pretilo te je u prosjeku svaka osoba imala 104,5 kilograma. Većina su bili bijelci i žene, a nitko nije imao dijabetes.

Ispitanici su bili podijeljeni u četiri skupine: prva je dobivala placebo (inaktivna tvar koja oponaša lijek), a ostale tri doze od pet, 10 i 15 miligrama tirzepatida jednom tjedno. Svi sudionici su, također, dobili upute kako bi se pridržavali niskokaloričnih obroka i prakticirali 150 minuta tjelesne aktivnosti tjedno.

Na kraju studije, koja je trajala 72 tjedna, ispitanici koji su uzimali pet mg tirzepatida tjedno izgubili su u prosjeku 16,1 kg, a oni koji su primali 10 mg u prosjeku 22,2 kg, dok su oni kojima je bila dodijeljena doza od 15 mg tjedno smršavili 23,6 kg. Pritom je više od polovice ispitanika u skupini s najvećim dozama lijeka tijekom studije izgubilo 20 posto svoje tjelesne težine. Oni koji su primali injekciju placeba izgubili su u prosjeku 2,4 kg.

- Trebali bismo liječiti pretilost kao što liječimo bilo koju kroničnu bolest, učinkovitim i sigurnim pristupima koji ciljaju na temeljne mehanizme bolesti. Ovi rezultati naglašavaju da tirzepatid možda radi upravo to - rekla je za Guardian dr. Ania Jastreboff sa Sveučilišta Yale, glavna autorica studije.

Lijek tirzepatid djeluje tako da oponaša hormone u tijelu koji pomažu ljudima da se osjećaju sitima nakon jela. Razina tih hormona je obično niska kod pretilih ljudi.

- Ova klasa lijekova djeluje samo pod uvjetom da se sudionici pridržavaju dijete sa smanjenim unosom kalorija koja je propisana uz lijek. Stoga to nije čarobni lijek - rekao je dr. Simon Cork, sa Sveučilišta Anglia Ruskin. Prof. Tom Sanders s King's Collegea u Londonu upozorio je i da lijek može izazvati nuspojave. Oko trećine ispitanika u studiji koji su uzimali tirzepatid imali su nuspojave kao što su povraćanje i proljev.

Tirzepatid kompanije Eli Lilly odobren je u SAD-u sredinom svibnja ove godine nakon što je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) utvrdila da lijek, uz odgovarajuću prehranu i fizičku aktivnost, poboljšava kontrolu šećera u krvi kod odraslih osoba s dijabetesom tipa 2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 16:02