NOVO ISTRAŽIVANJE

Objavljena golema studija na 60.000 ljudi o konzumaciji omiljene namirnice: ‘Prvih tisuću dana života je ključno‘

Djeca i slatkiši, ilustracija

 Ron Sumners/Panthermedia/Profimedia/Ron Sumners/panthermedia/profimedia
Analizirana je baza podataka sa 60 tisuća ljudi rođenih između 1951. i 1956. godine, kojima se redovito pratilo zdravlje
Analizirana je baza podataka sa 60 tisuća ljudi rođenih između 1951. i 1956. godine, kojima se redovito pratilo zdravlje

Znanstvenici sa Sveučilišta Južne Kalifornije otkrili su da smanjenje konzumacije šećera u prvih tisuću dana djetetovog života, dakle od začeća do druge godine, smanjuje rizik od razvoja značajnih zdravstvenih problema u odrasloj dobi, prenosi BBC.

U istraživanju su analizirali učinak prekida racioniranja hrane, što je Ujedinjeno Kraljevstvo provodilo dok se oporavljalo od Drugog svjetskog rata, a završilo je u rujnu 1953. godine. Prosječna potrošnja šećera odmah je porasla s oko 41 gram dnevno na 80 grama po osobi.

Koristili su bazu podataka sa 60 tisuća ljudi rođenih između 1951. i 1956. godine, kojima se redovito pratilo zdravlje. To je znanstvenicima omogućilo uvid u zdravlje rođenih tijekom racioniranja i onih rođenih nedugo nakon toga. Obje su skupine proživjele i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 21:37