NOVE SPOZNAJE

Oboljeli od covida suočeni s brojnim zdravstvenim rizicima nakon otpusta iz bolnice

 Ante Čizmić/cropix
Znanstvenici su zamijetili dvostruko veći rizik od ponovnog prijema u bolnicu ili smrtnog ishoda tijekom sljedećih 10 mjeseci...

Pacijenti koji su preboljeli covid-19 i zbog toga su bili hospitalizirani, suočavaju se s brojnim zdravstvenim rizicima u mjesecima nakon otpusta iz bolnice, ustanovili su engleski znanstvenici.

Usporedivši 24.673 pacijenata oboljelih od covida-19 koji su preživjeli najmanje tjedan dana nakon otpusta iz bolnice sa 123.362 osobe slične životne dobi u općoj populaciji, znanstvenici su zamijetili dvostruko veći rizik od ponovnog prijema u bolnicu ili smrtnog ishoda tijekom sljedećih 10 mjeseci među osobama koje su preboljele covid.

U usporedbi sa 16.058 pacijenata koji su bili hospitalizirani zbog posljedica zaraze sezonskom gripom, vjerojatnost da će pacijenti oboljeli od covida biti ponovno hospitalizirani ili će umrijeti zbog prvobitne infekcije ili neke druge infekcije donjih dišnih puteva bila je 37 posto veća, rezultati su koje su engleski znanstvenici objavili u stručnome časopisu PLOS Medicine.

U članku stoji i da je rizik od smrtnog ishoda u pacijenata s demencijom koji su oboljeli od covida-19 te su zbog toga bili hospitalizirani, bio iznimno visok u mjesecima nakon otpusta iz bolnice.

"Hospitaliziran je velik broj ljudi oboljelih od covida, a povećan rizik od smrtnog ishoda i ponovnog prijema u bolnicu mogao bi znatno utjecati na javno zdravlje i resurse", napisali su istraživači.

"Rizik bi se mogao svesti na najmanju moguću mjeru ili ublažiti tako da se pojača praćenje zdravstvenog stanja pacijenata u mjesecima nakon otpusta iz bolnice, kao i većom svjesnošću pacijenata i kliničara o potencijalnim problemima", zaključuje se u članku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:09