BARIJATRIJA

Od 60 do 100 tisuća Hrvata spremno za kirurško uklanjanje debljine

Barijatrijska kirurgija iznimno je sigurna jer su komplikacije manje od jedan posto.
 Tony Craddock/Sciencephoto/Profimedia
"Debljina nije stanje nego ozbiljna bolest s visokim rizicima za kardiovaskularne bolesti."

Između 60.000 i 100.000 ljudi u Hrvatskoj potencijalni su pacijenti za kirurško uklanjanje debljine, odnosno za barijatrijsku kirurgiju, a nakon zahvata njih gotovo 70 posto izliječi i dijabetes tipa 2, odnosno bolest ode u remisiju, rečeno je u utorak na okruglom stolu.

- Kirurško liječenje debljine povezano s dijabetesom tipa 2 dostupno je na teret obveznog zdravstvenog osiguranja. Uvjeren sam da zajedničkim djelovanjem možemo ostvariti sve preduvjete za zaustavljanje trenda porasta debljine - poručio je ministar zdravstva Vili Beroš na okruglom stolu "Kirurško uklanjanje debljine - praćene dijabetesom tipa 2".

Beroš je poručio da je Ministarstvo zdravstva prepoznalo problem porasta debljine i u suradnji s HZJZ-om počelo provedbu nacionalnog programa "Živjeti zdravo".

Barijatrijska kirurgija, odnosno kirurško uklanjanje debljine, u Hrvatskoj je dostupno putem liječničke uputnice u KBC-u Osijek, KBC-u Rijeka, KB-u Dubrava te u varaždinskoj bolnici.

Kandidati za taj zahvat su pacijenti s Indeksom tjelesne mase 40, odnosno s Indeksom tjelesne mase 35 ako imaju i prateće bolesti.

U 2019. napravljeno je tek 26 takvih zahvata dok je, primjerice, u susjednoj Sloveniji u istoj godini učinjeno njih 304, istaknuto je. U osječkoj bolnici debljinu je operirao prvom adolescentu u Hrvatskoj, petnaestogodišnjem gimnazijalcu, kirurg Zdenko Boras koji poručuje da je barijatrijska kirurgija iznimno sigurna jer su komplikacije manje od jedan posto, a pacijenti se uz fizioterapeuta na noge podižu već četiri sata nakon zahvata.

U obradi pacijenta i njegovu praćenju sudjeluje multidisciplinarni tim, čiju je važnost istaknuo Domagoj Vergles iz KB-a Dubrava.

- Ljudima treba ponuditi sve informacije, a multidisciplinarni tim će preporučiti najbolju metodu. Bitno je dobro odrediti indikacije za barijatrijsko liječenje - kazao je Vergles.

Kako je upravo dijabetes jedna od učestalih pratećih bolesti debljine, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, Dario Rahelić, upozorio je da debljina nije stanje nego ozbiljna bolest s visokim rizicima za kardiovaskularne bolesti, dijabetes, tlak i karcinome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2021 15:35