BELLOVA PARALIZA

OD ČEGA JE ZAPRAVO OBOLJELA ANGELINA JOLIE Sindrom koji ju je pogodio podsjeća na moždani udar, a pogađa puno više ljudi nego se misli

 Denis Balibouse / REUTERS

Angelina Jolie je za magazin Vanity Fair prvi put nakon skoro godinu dana otkako je podnijela papire za razvod od Brada Pitta, progovorila o obiteljskoj situaciji i odnosima. U prilično odmjerenom intervjuu za koji je očito birala riječi i dobro se pripremila, između ostalog je rekla da s bivšim mužem normalno komunicira kao i njihova djeca, te da se trude učiniti sve kako bi razdvajanje za djecu bilo što bezbolnije.

Nakon što se Brad u jesen prošle godine iselio iz njihovog doma, Angelina kaže da je po prvi puta preuzela ulogu domaćice i majke ‘na puno radno vrijeme’. ‘Skoro svaki dan je kaos u našoj obitelji. Vodim djecu doktoru, u igraonicu, pakiramo se, raspakiramo, organiziram obroke. Već devet mjeseci pokušavam biti domaćica, skupljam pasji izmet, perem posuđe, čitam djeci priče za laku noć. I sve sam bolja’, rekla je.

Međutim, stres, svađe i problemi prije razvoda, a onda promjena stila života ostavila je posljedice na zdravlju Oscarom nagrađene glumice. Prošle je godine oboljela od povišenog krvnog tlaka i Bellove paralize. Riječ je o nenormalnosti živca facijalisa koja dovodi do nagle slabosti ili paralize mišića na jednoj strani lica.

Posljedica stresa

Premda javnost uglavnom nije upoznata s Bellovom paralizom, problem je učestaliji nego što se misli. Prema podacima američkog zdravstvenog instituta National Institute of Neurological Disorders and Stroke godišnje od Bellove paralize oboli oko 40.000 ljudi. Pogađa ljude sve dobi, no najčešće se javlja između 15. i 40. godine života. Od Bellove paralize liječili su se i pjevačica Carnie Wilson, kao i glumci George Clooney i Pierce Brosnan.

Zdravstveni problem zapravo uzrokuje poremećaj u komunikaciji između mozga i mišića na licu. To dovodi do slabosti ili paralize tako da se osoba ne može nasmijati ili ne može zatvoriti oko. Bellova paraliza uvijek zahvaća jednu stranu lica zbog čega podsjeća na moždani udar. Međutim, liječnici još uvijek ne znaju točan uzrok ovom problemu. Neki smatraju da se može pripisati virusnoj infekciji, no za to nema dokaza.

Na svu sreću, ovo je stanje često prolazno, odnosno privremeno. Simptomi se najčešće poprave nakon nekoliko tjedana ili mjeseci, piše klinika Mayo, i rijetko muče osobu cijeli život.

Akupunktura

Jolie je u intervjuu rekla da je njoj pomogla akupunktura te da se posve oporavila. No, ne postoje znanstveni dokazi da akupunktura ima terapeutski učinak na Bellovu paralizu iako se mnogi liječnici slažu da pacijent nema što izgubiti proba li i taj način liječenja.

‘Akupunktura se bazira na tisućama godina prakse i iskustva i općenito se smatra da pomaže kod bolnih stanja. Liječnik opće prakse ili specijalist trebao bi savjetovati i odrediti najbolju terapiju’, kaže dr. Charles Kim, profesor rehabilitacijske medicine, za Huffington Post.

Kim, koji se bavi medicinskom akupunkturom, kaže da je i sam isprobao ovu tehniku na pacijentima s Bellovom paralizom, dok su bili u procesu oporavka. Bellovu paralizu nije uvijek lako dijagnosticirati. Na prvi pogled može izgledati poput moždanog udara ili nekog drugog neurološkog problema, kaže Kim i zato upozorava da treba što prije posjetiti liječnika ako se uoče simptomi:

‘Nemojte pretpostavljati da imate Bellovu paralizu, a ne nešto ozbiljnije. Ako imate simptome, ne oklijevajte već posjetite liječnika kako bi se opasnije dijagnoze odmah isključile.’ Kim dodaje da je Bellova paraliza ozbiljan problem, no ne ugrožava život: ‘Ima dosta slučajeva i potrebna je terapija, ali prognoze su dobre. U većini slučajeva ne radi se ni o čemu ozbiljnijem.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:06