TJEDAN MIGRENE

Od nje boluje oko 400.000 Hrvata, no nije riječ samo o ‘običnoj glavobolji‘

Ilustracija

 Weyo/Alamy/Alamy/Profimedia/Weyo/alamy/alamy/profimedia
Procjenjuje se kako je to najskuplja neurološka bolest u Europskoj Uniji, na koju se troši više od 27 milijardi eura godišnje

Obilježavajući hrvatski Dan migrene, udruga Migrena Hrvatska će kroz idućih tjedan dana provesti niz aktivnosti usmjerenih na pomoć oboljelima i informiranje o toj neurološkoj bolesti koja je često nedijagnosticirana, neliječena te percipirana kao „obična glavobolja“.

Udruga je u Zagrebu organizirala javno-zdravstvenu akciju na Trgu Petra Preradovića tijekom koje se građani mogu informirati o migreni, o njenoj prevenciji, dijagnostici, liječenju i poboljšanju kvalitete života, a mogu posjetiti i kupolu koja simulira migrenski napad kako bi im se približilo što proživljavaju i s čime se nose oboljeli.

Prema epidemiološkim istraživanjima, od migrene boluje 12 posto ukupne populacije, a češća je kod žena nego kod muškaraca. U Hrvatskoj od migrene boluje oko 400.000 ljudi.

Pročelnica poliklinike za neurologiju KBC Zagreb Darija Mahović Lakušić ističe kako dijagnosticiranih bolesnika ima puno manje, a razlog su rijetke pojave napada, zbog čega oboljeli nisu pregledani kod neurologa, ili se bolesnici često i sami liječe.

S obzirom da bolesnici s migrenskom glavoboljom pate od jake boli koja se pogoršava svakom fizičkom aktivnošću, a imaju često mučninu i povraćaju te im smeta svjetlo i buka, ta vrsta glavobolje onesposobljuje bolesnika u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i poslovnih obaveza.

Migrena predstavlja velik socioekonomski teret društvu. Smatra se da trećina troškova za liječenje migrene otpada na lijekove i preglede liječnika, a čak dvije trećine na indirektne troškove koji uključuju izgubljene radne dane ili smanjenu učinkovitost na poslu.

"Procjenjuje se kako je to najskuplja neurološka bolest u Europskoj Uniji, na koju se troši više od 27 milijardi eura godišnje", kaže Mahović Lakušić.

Migrena je glavobolja koja bez lijekova traje između četiri i 72 sata, a bol je umjerenog do znatnog intenziteta.

Oko 60 posto bolesnika boli polovica glave, dok je u ostalih prisutna difuzna, obično pulsirajuća bol, uz moguću mučninu i/ili povraćanje. Bolesnike često smeta svjetlo, buka i mirisi te se glavobolja pogoršava fizičkom aktivnošću.

"S obzirom da migrena obično započinje u dobu puberteta, a u ženskoj populaciji u većini traje do menopauze, ona značajno ugrožava radno aktivnu populaciju", navodi Mahović Lakušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:05