NACIONALNI PROGRAM

OD SUTRA PRVI PACIJENTI NA PREGLEDU U SKLOPU AKCIJE 'UDAHNI ZA ŽIVOT' Želi se u što ranijoj fazi otkriti rak pluća od kojeg godišnje umre 2800 ljudi

Željko Samaržija, Claudia Henschke, Milan Kujundžić, Hans Urlich Kauczor, Dejan Aćimović
 Marko Todorov / CROPIX
 

Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća koji bi trebao spasiti 500 života godišnje u Hrvatskoj danas je svečano promoviran, a već sutra bi liječnici obiteljske medicine mogli poslati prve pacijente u jedan od 11 dijagnostičkih centara koji sudjeluju u tom projektu. Osim Ministarstva zdravstva program je djelo Hrvatske kuće disanja i Hrvatskog društva za torakalnu kirurgiju a medijski pokrovitelj je Hanza media.

Riječ je o projektu kojim se namjerava otkriti rak pluća u što ranijoj fazi jer u Hrvatskoj od te zloćudne bolesti godišnje oboli 3000, a umre čak 2800 pacijenta. Razlog tako velike smrtnosti je prekasno otkrivanje bolesti odnosno kad je ona već u metastatskom obliku a to znači da se teško liječila čak i s najsuvremenijom terapijom.

"Probir i rano otkrivanje radit će se na niskodozažnim CT uređajima koji minimalno zrače a mogu detektirati tumore od 6 do 15 milimetara. U tom slučaju rak je izlječiv", rekao je akademik Miroslav Samaržija, idejni tvorac programa koji će u cijelosti plaćati HZZO. Ciljana populacija su stariji od 50 godina koji su i pušači ili su to bili do prije petnaestak godina.

Pacijenti kod koji se ne pronađe tumor ponavljat će pretragu tri puta tijekom tri godine a oni kod koji postoje sumnjive tvorbe odmah će se upućivati u jedan od 6 specijaliziranih centara na obradu i liječenje.

"Cilj nam je smanjiti smrtnost od raka pluća za dvadesetak posto", rekao je akademik Samaržija uz napomenu da je to prvi programa probira za rano otkrivanje raka pluća u EU-a za koji se koristi američki algoritam.

Uz ovaj medicinski dio koji je do najmanje sitnice organiziran, uključujući poseban informatički program, bit će važna i medijska kampanja koju je već pokrenuo Dejan Ačimović. U kratkim spotovima o svojoj su borbi sa zloćudnom bolešću progovorili poznati umjetnici poput Mustafe Nadarevića, Žarka Potočnjaka, Ankice Dobrić, Morane Paliković Gruden a podršku su programu dali i hrvatski sportaši poput Luke Modrića, Sare Kolak, Marina Čilića...

Na predstavljanju projekta bili su i brojni strani gosti među kojima i Hans Urlich Kauczor, predsjednik sekcije za torakalnu kirurgiju Europskog radiološkog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:13