STUDIJA POTVRDILA

ODMAH PROVJERITE SASTAV SVOG DEZODORANSA! Ovaj sastojak može vas doslovno ubiti!

 iStock

Već dugo se spominjalo kako aluminijev klorohidrat iz dezodoransa i roll-on uzrokuje rak dojke, piše Slobodna Dalmacija. Iako su mnogi to godinama opovrgavali, ponajviše proizvođači tih proizvoda, nova švicarska studija otkriva kako dugotrajna izloženost toj kemikaliji može potaknuti razvoj tumora koji se šire tijelom.

Većina dezodoransa ima opasnu kemikaliju u svojem sastavu. Aluminijev klorohidrat blokira žlijezde znojnice, nakuplja se u tkivu dojki i i proizvodi efekte slične onima koje proizvodi estrogen. Ono što je zabrinjavajuće jest činjenica da većina današnjih perspiranata upravo sadrži tu kemikaliju ili neke druge sastojke s aluminijem.

Andre-Pascal Sappino, koautor studije, sporne je sastojke usporedio s azbestom: - Azbest je jeftin, ima velik industrijski potencijal i trebalo je proći 50 godina da ga zabrane. Nadam se da neće toliko dugo trebati da zabrane i aluminijske soli, rekao je Sappino.

Kao i azbest, aluminij nije vidljiv kao mutagen u bakterijama. No, ipak, nakon što su istraživači aluminijske soli uštrcali u miševe, kod njih su se pojavili mestastazirajući i agresivni tumori. Sappino, koji je pozvao na velik oprez pri korištenju dezodoransa, također je i onkolog te savjetuje i muškarcima i ženama da izbjegavaju dezodoranse koji sadrže aluminijske soli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 18:29