SILNE OPOMENE

OGORČENA ZAGREPČANKA 'Iz bolnice traže da platim 600 kuna zbog pregleda otprije dvije godine zbog kojeg ne trebam ni participaciju niti dopunsko'

Zagreb, 180913. Bolnica Rebro.Lijecnici, medicinske sestre i ostali zdravstveni djelatnici krenuli su danas u 7.00h u najavljeni strajk. Strajk ce trajati do ispunjenja sindikalnih zahtjeva. Na lijecenje se primaju samo hitni pacijenti. Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX
Račune za participaciju slali smo pacijentima, ali najveći ih dio nije platio svoje obveze, kaže Zoran Bubaš iz KBC-a

Jučer sam dobila odvjetničku opomenu po kojoj trebam platiti 350 kuna participacije i još 250 kuna za ‘odvjetničko pismo’ za liječenje u KBC-u Zagreb prije dvije godine. No, sasvim sam sigurna da KBC-u ne dugujem ništa jer sam bila na pregledu nakon ozljede na radu, a to znači da ne trebam platiti nikakvu participaciju, čak i ako nemam dopunsko osiguranje, a onda ni odvjetničko pismo. Da bude bolje, to su mi potvrdili i u računovodstvu KBC-a Zagreb, a da bih to saznala, morala sam izaći s posla i izgubiti vrijeme čekajući - kaže ogorčeno Zagrepčanka Ana.

Višegodišnji dugovi

Sličnu nam je priču ispričao hrvatski branitelj Marko koji je također dobio “odvjetničku požurnicu” da plati oko 1000 kuna, što participacije, što odvjetničkog truda, a Marko je i prije tri godine, kad je nastao njegov navodni dug prema najvećoj zagrebačkoj bolnici, imao policu dopunskog osiguranja, pa je onda i participacija nepostojeća.

Deseci građana izmjenjuju se ovih dana u prostorijama računovodstva KBC-a Zagreb, a razlog je pokušaj bolnice da naplati višegodišnje dugove za participacije. Za taj je posao angažiran jedan zagrebački odvjetnički ured koji na ime svojih troškova svaku opomenu naplaćuje 250 kuna, što je, kažu, odvjetnička tarifa za takav posao.

Riječ je o očitim pogreškama nastalima u želji KBC-a Zagreb da konačno naplati sve neplaćene participacije ne samo za ovu i prošlu godinu nego i neke dugove nastale prije tri ili četiri godine pa su odvjetničke opomene dobile tisuće bivših pacijenata, među kojima je bilo i onih koji dugovanja nemaju!

Odvjetnička naplata

- Ukupan dug građana prema KBC-u Zagreb na ime participacija, odnosno sudjelovanja pacijenata u trošku liječenja onih koji nisu oslobođeni tog plaćanja, kao i onih koji nemaju dopunsko osiguranje, iznosi oko 10 milijuna kuna - objašnjava Zoran Bubaš, zamjenik sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb.

Dodaje da KBC naprosto mora naplatiti dugovanja jer će na taj način povećati kvalitetu liječenja. Ispričava se svima koji su dobili ove opomene, a iz nekih razloga nisu trebali platiti participacije. - Kad se radi o velikim brojevima, greške su uvijek moguće. Mi smo prije ove odvjetničke naplate slali račune pacijentima, ali najveći dio nije platio te svoje obveze. Sada smo bili prisiljeni ići na ovaj način - kaže Bubaš.

Godišnji prihod 50 milijuna kn

Sličan problem imaju i druge bolnice, s tim da neke prije opomene pred ovrhu šalju vlastite opomene dva, pa čak i četiri puta, a odvjetničke usluge plaćaju na različit način, odnosno ili provizijom u postotku koji može biti od 10 do 30 posto ili fiksnim iznosom od 250 kuna po “pismu”. No, ako naplata ne uspije, odvjetnici ne dobivaju te iznose, objašnjavaju ravnatelji nekih bolnica koje su također odlučile inzistirati na naplati. Naime, ukupni je godišnji prihod od participacija u zdravstvu oko 50 mil. kuna, a najviše pripada velikim bolnicma u kojima su i usluge najskuplje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:25