PRAVA ISTINA U JUTARNJEM

'ON JE RAZOKRIO PSIHIJATRIJU I OVISNOST O LIJEKOVIMA!' Dr. Torre dobio nagradu Hipokrat

 Saša Midžor Sučić/CROPIX

Zagrebačkom psihijatru Robertu Torreu u utorak je u Kući Ljudskih prava uručeno priznanje "Hipokrat", koje se dodjeljuje liječnicima čije "znanje i moralni obzori streme ka duhovnim razinama visoko iznad vremena".

Priznanje dodjeljuje Fond "Hipokrat" iz Osijeka, koji djeluje u okrilju Zaklade za razvoj lokalne zajednice – Slagalica, s ciljem promicanja djelovanja usmjerenog prema unaprjeđenju zdravstvenog sustava.

Torre je dobio priznanje jer je pružio "najobuhvatniju i najjasniju sliku" za razumijevanja psihijatrije i psihičkog poremećaja. "Tvrdo i bez uljepšavanja razotkriva nam trenutno vladajuće polazište biokliničke psihijatrije kao potrošenu stranputicu, a trenutno stanje u psihijatriji kao krizno", navodi se u obrazloženju.

Svoja stajališta iznio je ponajviše u knjizi "Prava istina o psihijatriji", u kojoj kritizira psihijatrijsku struku jer je previše postala ovisna o lijekovima, a zanemarila klasičnu psihoterapiju u liječenju osoba s duševnim patnjama, rekao je psihijatar Nenad Jakušić.

U stručnim je krugovima "Prava istina o psihijatriji" odjeknula poput bombe i izazvala velike kritike, posebice zbog načina korištenja lijekova koji u liječenju psihičkih tegoba "nit' koriste nit' škode", a iza njih se skriva "interes farmakološke industrije", kaže Jakušić.

Torre je pak podsjetio da je školovan i izrastao na starom načinu liječenja psihičkih tegoba, koji je uz lijekove uključivao razgovor s pacijentom. To se s vremenom promijenilo, pa je liječenje zapravo postalo prepisivanje lijekova bez izravnog kontakta s pacijentom i klasične psihoterapije.

Nove studije pokazale su da takav oblik liječenja više ne daje rezultate, pa se psihijatri u inozemstvu ponovo zalažu za tzv. bio-socijalne terapije, koje osim lijekova uključuju rad s pacijentima ili grupe za samopomoć, poput kluba anonimnih narkomana ili alkoholičara.

Torre priznaje da je kod dijela struke u Hrvatskoj izazvao negativne reakcije, ali poručuje da je neće prestati kritizirati kako bi postala što kvalitetnijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:20