CIJELI NIZ PREDNOSTI

ONLINE TRGOVINA ODJEĆOM POČELA PRODAVATI MENSTRUALNE ČAŠICE Djeluje kao neobičan potez, no svaka bi žena tampone i uloške trebala njome zamijeniti

 Profimedia, BSIP

Britanska online trgovina odjećom, modnim dodacima i srodnim proizvodima ASOS počela je prodavati silikonsku menstrualnu čašicu marke Mooncup u veličinama A i B, piše The Independent.

ASOS-ov potez smatra se kao korak naprijed jer su uobičajeni proizvodi za intimnu higijenu poput uložaka i tampona štetni za okoliš i dugoročno skupi. Uz to, ti su proizvodi jednokratni dok je menstrualna čašica dizajnirana da se koristi više puta.

Menstrualnu čašicu Mooncup ASOS naplaćuje 22 funte (184 kune), a budući da traje nekoliko godina, predstavlja mudru investiciju. Prema informacijama dobrotvorne udruge Bloody Good Period, žena tijekom svog života na menstruaciju potroši oko 4.800 funti, odnosno nešto više od 40 tisuća kuna.

Osim što je financijski isplativija, čašica je prema pisanju The Independenta dobra za tijelo žene jer ne isušuje vaginu i za sobom ne ostavlja vlakna. Uz to, čašica je odlična za osobe s osjetljivom kožom i alergijama, budući da ne sadržava lateks, izbjeljivače i druge tvari koje inače iritiraju kožu.

Također, silikonska menstrualna čašica manje šteti okolišu od jednokratnih higijenskih proizvoda za žene. Prema podacima Ženske mreže za zaštitu okoliša, svaka Britanka tijekom života potroši 11 tisuća jednokratnih higijenskih proizvoda, odnosno proizvede 200 tisuća tona otpada. Iz te organizacije kažu da su neki ulošci gotovo u potpunosti izrađeni od plastike.

Menstrualna čašica bolji je izbor za žene koje imaju obilnije menstruacije jer u tom slučaju ne moraju tijekom dana više puta mijenjati higijenske proizvode, a i imaju određenu dozu komocije, budući da se ne može dogoditi da je nestane u trenutku kada je najpotrebnija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 08:13