OTKRILE MR SNIMKE

OPAKO ZAGAĐENJE ZRAKA Automobilski ispušni plinovi uništavaju srce

 AFP
Izloženost ispušnim plinovima automobila krivac je za promjenu u veličini i težini desne srčane komore

Znanstvenici su pronašli dokaz povezanosti između zagađenja zraka i srčanih bolesti. Naime, utvrđeno je da je izloženost zagađenju od ispušnih plinova automobila kriva za promjenu u veličini i težini desne srčane komore.

Na ovom projektu surađivali su istraživači s dva američka sveučilišna centra u Seattleu, u SAD-u, a o rezultatima pišu u American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

I prijašnje su studije ukazivale na vezu između zagađenja i karadiovaskularnih bolesti, no s problemima desne strane srca nitko se dosad nije ozbiljnije pozabavio.

- Koristeći procjene o izlaganju dušičnom dioksidu uspjeli smo prvi put pokazati da što je veće izlaganje to je veća masa desne strane srca, a to je povezano s povećanim rizikom od njegova zatajenja - rekao je za Medical News Today dr. Peter Leary, voditelj studije u kojoj su analizirali podaci o 3800 ispitanika. Ispitanici nisu imali dijagnosticirane srčane boesti, a napravljena im je magnetska rezonancija srca. Ti si skenovi uspoređeni s procjenama izlaganja ispitanika dušikovim oksidima iz okoliša u 12 mjeseci prije MR snimanja.

Dušikovi oksidi, uključujući dušikov dioksid, obitelj su visoko reaktivnih plinova koji nastaju izgaranjem goriva na visokim temperaturama, a ispuštaju ih automobili, električni pogoni i industrijski grijači.

Znanstvenici su otkrili da je povećano izlaganje dušikovom dioksidu povezano s 5 postotnim povećanjem desne strane srca. Dr. Leary kaže kako otkriće njegovog tima još jedan element u rastućoj masi dokaza o vezi zagađenja zraka povezanog s prometom i kardiovaskularnih bolesti.

- To je još jedan dokaz da moramo učiniti sve kako bismo umanjili teret zagađenja u našim gradovima, a s njime i opasnost po zdravlje srca - zaključuje dr. Leary.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:24