ZABRINJAVAJUĆI TREND

OPASNA BOLEST SVE ČEŠĆA MEĐU MLADIMA Starački dijabetes u Hrvatskoj već dijagnosticiran 18-godišnjakinji

 Nikola Vilić / CROPIX

Iako je medicina davno napustila pojmove “dijabetes odraslih” i “dječji dijabetes” ili “dijabetes mladih”, činjenica jest da je do prije 20-30 godina od dijabetesa tipa 2, koji smo još nazivali “staračkim”, obolijevao prije svega najstariji dio populacije dok je kod mlađih otkrivan isključivo dijabetes tipa 1, koji karakterizira ponajprije nesposobnost gušterače da proizvodi inzulin za prijenos šećera iz krvi u stanice.

Posljednjih godina hrvatski su dijabetolozi primijetili zastrašujući trend brzog pomlađivanja bolesničke populacije s dijagnozom diabetes mellitus tip 2. Od tzv. staračkog dijabetesa u Hrvatskoj sve češće obolijevaju ljudi srednje dobi, mladi, pa čak i djeca. Na ovotjednoj panel-raspravi predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva dr. mr. sc. Manja Prašek iznenadila je pričom da se u njihovo društvo došla upisati djevojka od samo 18 godina. Takve slučajeve prije nisu imali. Potpuno je nedvojbeno da je njezina dijagnoza dijabetes tipa 2, bolest za koju se ne tako davno govorilo da od nje obolijevaju samo stariji.

Dijabetes 2 kod tako mladih čak je i znanstveno šokantan jer se dosad smatralo da za razvoj tog tipa treba deset do 15 godina. Pokazuje se da suvremena prehrana i način života može zdravo dijete pretvoriti u bolesnika puno brže i češće nego što se vjerovalo do prije samo nekoliko desetljeća.

Epidemija među djecom

U svjetskim razmjerima, pogotovo u pojedinim velikim zemljama, već možemo govoriti o širenju epidemije dijabetesa tipa 2 na populaciju adolescenata i djece.

U Hrvatskoj još ne možemo govoriti o epidemiji, ali činjenica jest da samo povećanje učestalosti otkrivanja dijabetesa tipa 2 kod mladih upozorava da se dramatično širenje te bolesti počinje događati i u dijelu populacije gdje se to nije očekivalo.

Doc. dr. sc. Gordana Stipančić, dr. med., subspecijalistica pedijatrijske endokrinologije, dijabetologije i bolesti metabolizma, objasnila nam je kako trenutačno vode 250 obitelji s djecom oboljelom od dijabetesa, a u četiri obitelji djeca su oboljela od dijabetesa tipa 2. Zabrinjava to što se vrlo značajno povećao broj djece s takozvanim preddijabetičkim indikacijama.

Kao i kod odraslih, postojanje preddijabetičkih indikacija znači da je kod osoba koja ih ima vrlo visoka vjerojatnost obolijevanja od dijabetesa tipa 2 ako ne promijeni prehranu i način života.

Ono što u Hrvatskoj zabrinjava je sve veći udio pretile djece. Pretilost je jedna od indikacija dijabetesa 2.

Pedijatri specijalizirani za endokrinologiju tako kod najmlađih sada prate preddijabetičke indikacije kao što su, uz pretilost, inzulinska rezistencija; glukoza u krvi na tašte viša od 5,6 mmol/L ili 7,8 mmol/L dva sata nakon obroka.

Dr. Stipančić je objasnila kako se Hrvatska, na sreću, razlikuje od Sjedinjenih Država koje bilježe eksploziju rasta broja mladih oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Studija o brzini rasta dijabetesa 2 kod mladih u Sjedinjenim Državama od 2002. do 2012. otkriva šokantan prodor bolesti među mlade po stopi od čak 4,8 posto godišnje. U Sjedinjenim Državama već su dijagnosticirali dijabetes 2 kod djevojčice stare smo dvije i pol godine.

Preobilni obroci

Praktički, među znanstvenicima postoji konsenzus da je glavni uzrok obolijevanja od dijabetesa 2 previše ugljikohidrata i šećera u kalorijski ionako preobilnom obrocima. I u Hrvatskoj se očekuje povećanje postotka oboljelih od dijabetesa tipa 2, pa tako i kod mladih, upozoravaju hrvatski dijabetolozi.

Strah od povećanja broja oboljelih od dijabetesa tipa 2, pa i kod mlađeg dijela populacije, na stručnoj je panel-raspravi izrazio vrlo proaktivni ravnatelj Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, doc. dr. sc. Dario Rahelić, koji smatra da je već sada dijabetes golem teret cjelokupnog zdravstvenog sustava.

Jedan od ključnih koraka koje je poduzeo dr. Rahelić jest praćenje ishoda liječenja, što je elementarna pretpostavka utvrđivanja uspješnosti domaće medicinske prakse, ali i uspješnosti edukacije oboljelih od dijabetesa.

Ogroman trošak

Ravnatelj HZZO-a, dr. med. spec. Lucian Vukelić, naglasio je da su dijabetičari ključni trošak zdravstvenog sustava. Više od 610 milijuna kuna odlazi samo na tretman dijabetesa, a puno viši iznos na liječenje njegovih brojnih komplikacija.

Iako je najveći broj dijagnosticiranih dijabetičara tipa 2 u razvijenim zemljama, dijabetička populacija iz nerazvijenih zemalja ubrzano ih sustiže. Najgori slučaj je Kina, koja je 1980. godine imala u općoj populaciji samo 1 posto šećeraša, a sada ih i po postotku ima više od Sjedinjenih Država - 11,6 prema 11,3 posto. Do 2040. godine svaki će deseti stanovnik Zemlje imati dijabetes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:27