‘ČUDOTVORAN‘ WEGOVY

Opća pomama za injekcijama za mršavljenje, lansirane su u još jednoj europskoj zemlji: ‘Zalihe su ograničene‘

Wegovy

 Steffen Trumpf/Dpa Picture-alliance Via AFP
Pacijenti u Ujedinjenom Kraljevstvu mjesečnu zalihu lijeka plaćat će između 199 i 299 funti (od 232 do 441 euro)

Danska farmaceutska tvrtka Novo Nordisk u ponedjeljak je britanskom tržištu predstavila svoju injekciju za mršavljenje Wegovy, čime je označila svoj drugi europski debi u nešto više od mjesec dana. Unatoč sve većoj potražnji, Novo Nordisk nastoji proširiti svoju prisutnost u Europi. Tvrtka je ovo predstavljanje u Ujedinjenom Kraljevstvu opisala kao "kontrolirano i ograničeno lansiranje".

Golema popularnost Wegovyja podigla je dionice i zaradu tvrtke do neviđenih visina. Novo Nordisk je u petak prestigao LVMH kao najvrednija uvrštena tvrtka u Europi, prekinuvši dvoipolgodišnju vladavinu francuskog luksuznog konglomerata na vrhu.

Pokazalo se da Wegovy, tjedna injekcija tvari semaglutid, pomaže pacijentima smanjiti tjelesnu težinu za otprilike 15 posto kad se koristi u kombinaciji s tjelovježbom i promjenama načina života. Već je dostupan u Sjedinjenim Državama, Norveškoj, Danskoj i od kraja srpnja u Njemačkoj.

Nemogućnost Novo Nordiska da zadovolji potražnju za Wegovyjem u Sjedinjenim Državama učinkovito je odgodila njegovo lansiranje u Europi. Unatoč povećanju proizvodnih kapaciteta, izvršni direktor tvrtke nedavno je izjavio da će trebati nekoliko godina prije nego što u potpunosti udovolje zahtjevima tržišta.

"Pažljivo pratimo potražnju za Wegovyjem i surađujemo s regulatorima i pružateljima usluga kako bismo osigurali da ljudi koji žive s pretilošću mogu imati pristup i ostati na liječenju", naglasio je Novo Nordisk.

Što se tiče cijena u Ujedinjenom Kraljevstvu, Simple Online Pharmacy, lanac mrežnih ljekarni sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, otkrio je da će pacijentima naplaćivati između 199 i 299 funti (od 232 do 441 euro) za mjesečnu zalihu koja uključuje konzultacije s liječnikom opće prakse te troškove propisivanja i izdavanja na recept. Nasuprot tome, lijek se u SAD-u prodaje za čak 1350 dolara mjesečno.

U ožujku je Nacionalni institut za zdravlje i njegu Ujedinjenog Kraljevstva (NICE) preporučio upotrebu Wegovyja kod odraslih osoba s najmanje jednom bolešću povezanom s težinom i indeksom tjelesne mase (BMI) od 35, ali samo unutar Nacionalne zdravstvene službe (NHS). Preporuka NICE-a također ograničava korištenje Wegovyja na najviše dvije godine.

Novo Nordisk je najavio da će lijek biti dostupan i putem NHS-ova programa za kontrolu tjelesne težine i privatno preko registriranih zdravstvenih djelatnika. Međutim, tvrtka nije navela količinu opskrbe koju će dodijeliti Ujedinjenom Kraljevstvu.

Otprilike jedna od tri odrasle osobe u Ujedinjenom Kraljevstvu je pretila, što je najveća stopa u Europi, prema izvješću OECD-a iz 2019. godine. Na bolesti povezane s pretilošću troši se 8,4 posto zdravstvenih izdataka i u kombinaciji sa smanjenom produktivnošću tržišta rada smanjuju BDP Ujedinjenog Kraljevstva za 3,4 posto.

U lipnju je britanska vlada objavila planove za pilot-program za istraživanje primjene injekcija kao što je Wegovy koje bi pretilim pacijentima davali liječnici opće prakse. Novo Nordisk je prije financirao kliničko ispitivanje koje je pokazalo dobrobiti lijeka za osobe s pretilošću. Kod 529 sudionika otkrilo se da je tjedna doza 2,4 miligrama semaglutida smanjila rizik od zatajenja srca i simptome vezane uz pretilost, poput otežanog disanja, umora i nepodnošljivosti tjelovježbe.

Nedavna izvješća pokazala su da su zalihe Wegovyja bile ograničene u Njemačkoj manje od mjesec dana nakon lansiranja u Europi, što naglašava izazove s kojima se Novo Nordisk suočava u ostvarivanju svojih ambicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. listopad 2023 23:24